Франція запросила міністрів країн ЄС та генсека НАТО на зустріч щодо підтримки України - Reuters

Франція запросила міністрів країн ЄС та генсека НАТО на зустріч щодо підтримки України - Reuters

Укрінформ
Франція запросила міністрів закордонних справ та оборони ключових країн-союзниць України, генсека НАТО Єнса Столтенберга й високого представника ЄС Жозепа Борреля взяти участь у відеоконференції 7 березня, щоб продемонструвати «єдиний фронт» і виробити конкретні пропозиції щодо посилення підтримки Києва.

Про це повідомляє агентство Reuters, яке ознайомилося із відповідним запрошенням від імені глав МЗС та міноборони Франції, передає Укрінформ.

За словами дипломатів, також на відеозустріч запрошений глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Як пише Reuters, у запрошенні йшлося про те, що на зустрічі будуть розглянуті шляхи прискорення надання ключових можливостей, зокрема, постачання та виробництва артилерійських снарядів, а також організація системи, яка дозволить партнерам поліпшити способи вивільнення своїх запасів боєприпасів та створити нові опції для ракет середньої і великої дальності.

Крім цього у запрошенні наголошується, що, «не стаючи стороною конфлікту», учасники зустрічі також вивчатимуть можливості підтримки через кіберзахист, розмінування, охорону кордону з Білоруссю та координацію виробництва й технічного обслуговування обладнання в Україні.

Водночас у запрошенні не згадується про імовірну відправку в Україну небойового контингенту, що, на думку французьких посадовців, є можливим.

Ще однією сферою, яка буде обговорюватися, є підтримка країн, яким безпосередньо загрожує Росія, зокрема, сусідньої з Україною Молдови.

Читайте також: У ЄС представили першу оборонно-промислову стратегію із залученням України

Троє дипломатів повідомили, що президент Молдови Мая Санду прибуде до Парижа в четвер для окремих переговорів з президентом Франції Емманюелем Макроном.

Як повідомляв Укрінформ, 29 лютого речник МЗС Франції Крістоф Лемуан на брифінгу заявив, що міністри закордонних справ та збройних сил країн Європи за кілька днів зустрінуться в Парижі, щоб обговорити конкретний прогрес у питанні допомоги України та захист Молдови, якій загрожує дестабілізація з боку Росії. Точної дати він не назвав.

В понеділок, 26 лютого, після міжнародної зустрічі у Парижі Макрон зробив низку важливих заяв, зокрема, щодо перспективи участі європейських військ у війні в Україні, а також про створення коаліції далекобійної зброї та закупівлю снарядів для України на зовнішніх ринках.

Фото: Shutterstock 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-