ЄС закликає країни Центральної Азії до партнерства у боротьбі з обходом санкцій проти Росії

ЄС закликає країни Центральної Азії до партнерства у боротьбі з обходом санкцій проти Росії

Укрінформ
Європейський Союз закликає країни Центральної Азії посилити партнерство для запобігання діям із обходу європейських санкцій проти країни-агресора.

Про це у понеділок у Брюсселі під час виступу на інвестиційному форумі Global Gateway («Глобальні ворота» - ред.) з розвитку транспортного сполучення між ЄС та країнами Центральної Азії заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Для того, щоб ці санкції були ефективними, нам необхідне повне співробітництво з нашими партнерами. Ми уважно спостерігаємо за торгівлею між нами й країнами Центральної Азії, між ними й Росією. Ми намагаємося аналізувати механізми, які дозволяють обходити санкції. Ми маємо посилити нашу взаємодію у цих питаннях. Тому що нам потрібно зміцнити партнерство, щоб відповісти на глобальні виклики… Ми маємо підвищити взаємопоєднання між нашими просторами, але все це слугує політичній цілі - побудові спільного майбутнього шляхом посилення економічних зв’язків, а також захисту спільних цінностей», - наголосив Боррель.

Він нагадав, що з метою захисту базових принципів ООН щодо збереження суверенітету й територіальної цілісності країн Євросоюз застосував потужні санкції проти Росії, які значно ослабили її «машину війни». Але, незважаючи на це, війна продовжується.

Читайте також: Боррель: ЄС має зробити все, щоб війна не поширилася на інші держави

«Ми можемо сказати, що інтенсивність бойових дій зростає. Ми не бачимо завершення (війни – ред.), ми не бачимо світла у кінці тунелю… Російська війна проти України стала жорстким нагадуванням про необхідність спільно захищати ключові принципи ООН. Це найкращий шлях, щоб забезпечити мир та стабільність у світі. Суверенність, незалежність та територіальна цілісність країн не мають підлягати будь-яким дискусіям. Ми маємо уникнути повернення до світу, де сила є правом, і де потужні країни можуть самостійно змінювати кордони», - сказав високий представник ЄС.

Він нагадав, що у сучасному світі економіка й безпека є сферами, тісно пов’язаними одна з одною, й підкреслив, що у сучасному й дуже складному геополітичному середовищі Центральна Азія стала для Євросоюзу дуже важливим партнером, оскільки країни регіону є ланкою поєднання між Європою і Азією, у вимірі взаємопоєднання, енергетики, та диверсифікації поставок ресурсів та у інших сферах.

«Кордони сьогодні є лінією конфронтації. Це шрами, які були залишені на поверхні землі, інколи – вогнем та війною. Ми маємо подолати і те, і інше. Ми маємо йти далі кордонів, щоб активно взаємодіяти з людьми по інший бік. Нам необхідно зробити кордони прозорими. Вони продовжать існувати, але ми не будемо бачити їх. Це саме те, що відбулося в Європейському Союзі», - сказав Боррель.

Читайте також: Боррель відвідає Україну на початку лютого

Він зауважив, що посилення транскордонного співробітництва та «прозорість» кордонів для контактів між людьми, для торгівлі, для диверсифікації політичних і економічних відносин дозволить подолати взаємні залежності та вдихнути нове життя в азійський «шовковий шлях» - через країни Центральної Азії, через Кавказ і Туреччину й далі до Китаю.

Як повідомлялося, від початку російського вторгнення в Україну ЄС та його країни-члени надають Україні політичну, економічну, фінансову, військову та гуманітарну допомогу. Також ЄС застосував проти країни-агресора 12 пакетів індивідуальних та секторальних економічних санкцій, щоб обмежити бюджетні надходження для Росії та її доступ до сучасних технологій, щоб підірвати спроможність цієї країни до продовження агресії.

Ефективність санкцій ЄС проти Росії послаблюється діями третіх країн та компаній, які, зокрема, долучені до прихованого реекспорту продукції європейських виробників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-