Боррель відвідає Україну на початку лютого

Боррель відвідає Україну на початку лютого

Укрінформ
Високий представник ЄС відвідає Україну на початку лютого, щоб підтвердити військову підтримку, зокрема, обговорити реалізацію політичного рішення щодо виділення Україні 5 мільярдів євро військової допомоги з Європейського фонду миру.

Про це сам Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Міністри погодилися з тим, що зараз не той момент, щоб послаблювати нашу допомогу для України, навпаки, це момент, щоб робити більше й швидше, - з фінансовими ресурсами, із військовим обладнанням, із тренуванням для військовослужбовців. Ми продовжуємо працювати, щоб надати передбачувану допомогу. Я здійсню подорож до України у перший або другий тиждень лютого. Ми, як я сподіваюся, досягнемо згоди навколо виділення додаткових 5 мільярдів євро з Європейського фонду миру, тож ми зможемо утворити Фонд допомоги для України», - сказав Боррель.

Він повідомив, що виніс на розгляд країн-членів проєкт документа, як буде надалі працювати Європейський фонд миру (ЄФМ) на новій стадії та в нових умовах. Міністри погодилися з тим, що цей документ є основою для перегляду діяльності ЄФМ та Фонду з допомоги для України.

За словами високого представника ЄС, ситуація в Україні залишається вищим пріоритетом для ЄС перед фактом триваючої російської агресії, яка також є загрозою для безпеки в Європі

«Як завжди, ми отримали оновлену інформацію від міністра закордонних справ (Дмитра) Кулеби через відеоконференцію щодо останнього розвитку. Якщо підбити підсумок, Росія у дійсності не досягла жодного прогресу на полі бою, і в той же час понесла дуже багато втрат. Путін, перед його запланованим переобранням у березні, - ви можете лише припускати, яким буде результат цих виборів, - продовжує атакувати дронами й ракетами. Але Україна досягла важливих військових успіхів, зокрема, на Чорному морі, де російський флот був вимушений відійти до східного краю Криму, щоб сховатися від українських ракет», - сказав Боррель.

Читайте також: Проблеми на Близькому Сході не завадять потужній допомозі Європи для України - Боррель

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулася Рада міністрів ЄС із закордонних справ, яка розглянула дві головні теми – продовження надання допомоги для України та пошук рішення для війни в Газі. 

Зустріч міністрів відбулася напередодні спеціального засідання Європейської ради, що має відбутися 1 лютого. В цей день глави держав та урядів ЄС повернуться до розгляду багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки. За пропозицією Європейської комісії, у цьому бюджеті має бути створений Український фонд у розмірі 50 мільярдів євро, який забезпечить поточну фінансову підтримку для України та процесів її повоєнного відновлення на наступні чотири роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-