Сенатори внесуть до Конгресу США резолюцію, яка засуджує відступ від демократії в Угорщині - ЗМІ

Сенатори внесуть до Конгресу США резолюцію, яка засуджує відступ від демократії в Угорщині - ЗМІ

Укрінформ
Американські сенатори Джин Шахін від демократів та Том Тілліс від республіканців представлять Конгресу США двопартійну резолюцію, яка засуджує відступ демократії в Угорщині та закликає її уряд зняти блокування вступу Швеції до НАТО.

Про це повідомляє АР, яке має в розпорядженні текст резолюції, передає Укрінформ.

У резолюції сенатори відзначають «важливу роль Угорщини, яку вона може відігравати в європейській та трансатлантичній безпеці», але вказують на те, що країна не дотрималася своїх попередніх обіцянок не бути останнім членом НАТО, який ратифікує членство Швеції в Альянсі.

Угорщина, як зазначається у документі, «не приєдналася до всіх інших країн-членів НАТО у схваленні вступу Швеції до НАТО... та поставила під загрозу трансатлантичну безпеку в ключовий момент для миру й стабільності в Європі». 

У резолюції сенаторів також критикуються дедалі тепліші відносини прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з Росією та Китаєм. Крім цього, зазначається, що хоча Будапешт відкрив свої двері для українських біженців, які рятуються від російського вторгнення, він також «чинить опір та послаблює санкції ЄС щодо Російської Федерації».

У резолюції підкреслюється, що Орбан «використовував міграцію, кризу COVID-19 та війну проти України», щоб виправдати низку надзвичайних станів, які дозволили угорському уряду «керувати декретами в обхід парламенту».

Читайте також: Угорщина блокує 13-й пакет санкцій ЄС проти Росії, але дискусії тривають - FT

У документі Орбана критикують за втручання в угорський медіапростір, обмеження громадянських свобод та намагання придушити голоси незгодних.

Як повідомляв Укрінформ, у січні парламент Туреччини ратифікував заявку Швеції на членство в НАТО, усунувши головну перешкоду для розширення Північноатлантичного альянсу після 20 місяців затримки.

Станом на тепер лише Угорщина з усіх країн-членів НАТО не ратифікувала заявку Швеції.

Стокгольм сподівається, що Будапешт ратифікує угоду про членство Швеції в НАТО на найближчій сесії угорського парламенту, яка розпочинається 26 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-