У Білому домі прокоментували заяви Трампа щодо надання позик замість допомоги іншим країнам

У Білому домі прокоментували заяви Трампа щодо надання позик замість допомоги іншим країнам

Укрінформ
Позика в якості допомоги іншим країнам може розглядатися як інструмент підтримки, однак у разі збройного протистояння зовнішній агресії, як у випадку з Україною, та виділення гуманітарної допомоги необхідне пряме фінансування.

Так прокоментував у середу заяви експрезидента Дональда Трампа радник Білого дому з питань нацбезпеки Джейк Салліван, передає власний кореспондент Укрінформу.

«У зовнішній допомозі може бути місце для позик, і воно існувало впродовж тривалого часу. Однак існує низка категорій іноземної допомоги, де такий підхід не має сенсу», - зауважив Салліван.

У цьому контексті він звернув увагу на приклад України, яка продовжує боротися за своє виживання, і де необхідно забезпечити, щоб економіка залишалася на плаву. У такій ситуації розмови про позики, на відміну від прямого фінансування, «лише погіршать економічні проблеми країни», зазначив Салліван. При цьому він підкреслив, що сильніша й безпечніша Україна «є фундаментальним інтересом національної безпеки Сполучених Штатів».

Крім того, за його словами, розмови про позики недоречні у питаннях гуманітарної допомоги.

Читайте також: Снайдер - про допомогу Києву: Якби США віддавали стільки ж ВВП, як Естонія, Україна давно б виграла

«Спробуйте сказати палестинській матері в Газі, що для того, аби отримати ліки, їй треба взяти позику. Гуманітарна допомога в кращих двопартійних традиціях США ніколи не була позикою», - наголосив радник президента США.

Він також навів приклад Ізраїлю, який має захищати свій народ від нових нападів терористів.

«Тож, чи стверджують Дональд Трамп і Ліндсі Грем, що ми маємо надавати ці гроші лише як позику, і що меморандум про розуміння, який підтримувався двома партіями протягом десяти років, тепер має бути перетворений на кредит?» - зауважив Салліван.

Читайте також: Сенатори-республіканці обговорили з Трампом його пропозицію про допомогу Україні в кредит

При цьому він висловив переконання, що і Трамп, і його прибічники дотримуються іншого підходу в ізраїльському питанні.

«Отже, з нашої точки зору, ми розглядаємо кожен елемент зовнішньої допомоги США через призму того, чи допомагає це розв’язати проблему та чи сприяє зміцненню безпеки й цінностей Сполучених Штатів. І ми віримо, що можемо відповісти на це питання «так» в контексті того, що пропонуємо у запиті з додатковим фінансуванням», - наголосив представник Білого дому.

Читайте також: У США немає альтернативи, ніж надати Україні необхідний пакет допомоги - Салліван

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня експрезидент США Дональд Трамп закликав Конгрес відмовитися від іноземної допомоги іншим країнам, заявивши, що Америка замість прямої підтримки має надавати позики.

Фото: Leandro Monteiro, flickr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-