У Фінляндії російського бойовика з підрозділу «Русич» звинувачують у несанкціонованому в'їзді

У Фінляндії російського бойовика з підрозділу «Русич» звинувачують у несанкціонованому в'їзді

Укрінформ
У Фінляндії прокурор просить умовний термін ув'язнення за два порушення заборони на в'їзд до країни для росіянина Воїслава Тордена.

Він також відомий як Ян «Слов'ян» Петровський, підозрюваний у скоєнні воєнних злочинів в Україні в 2014-2015 роках. Про це повідомляє Yle, передає Укрінформ.

За словами прокурора, обидва злочини було скоєно на прикордонному пункті пропуску Ваалімаа.

Чоловік приїхав до Фінляндії 16 серпня 2022 року. За кілька днів він поїхав назад до Росії. Вдруге приїхав до Фінляндії 19 липня 2023 року через прикордонний пункт пропуску Ваалімаа.

Згідно з обвинуваченням, Торден намагався ввести фінську владу в оману та обійти заборону на в'їзд, звертаючись за візами до різних представництв та приховуючи своє колишнє ім'я.

Справа розглядалася у повітовому суді Кюменлааксо 30 січня. Обвинувачений брав участь у судовому розгляді по відеозв'язку з в'язниці у Вантаа. У суді він заперечував будь-які правопорушення.

Сторона обвинувачення просить для нього умовне позбавлення волі строком на 60 діб.

Читайте також: Фінляндія звинувачує Росію в спробах дестабілізувати кордон

Як повідомляв Укрінформ, фінські прикордонники затримали Тордена 20 липня 2023 року в аеропорту Гельсінкі-Вантаа поблизу виходу на посадку на рейс до Ніцци. Наступного дня повітовий суд Гельсінкі взяв його під варту на підставі закону про іноземців.

На початку грудня Верховний суд Фінляндії ухвалив рішення звільнити його з-під варти. Того ж дня стало відомо, що прикордонна служба Фінляндії його затримала. Після цього Центральна кримінальна поліція Фінляндії розпочала дослідчу перевірку щодо Воїслава Тордена, якого підозрюють у злочинах в Україні.

Читайте також: В уряді Фінляндії заявляють, що не бояться нападу Росії

Торден внесений у список санкцій ЄС під своїм іншим ім'ям Ян Петровський, йому заборонений в'їзд і до Фінляндії. У списку санкцій ЄС зазначено, що Петровський обіймав посаду командира неонацистської ДШРГ «Русич». Україна звинувачує Петровського в жорстокості щодо полонених українських солдатів. Він однак змінив ім'я і зумів в'їхати до Фінляндії за новими документами.

Фото: Yle

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-