Фінляндія звинувачує Росію в спробах дестабілізувати кордон

Фінляндія звинувачує Росію в спробах дестабілізувати кордон

Укрінформ
Мігранти зі сторони Росії продовжують спроби перетину пунктів пропуску на фінсько-російському кордоні навіть попри їх повне закриття.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

Глава МЗС Фінляндії Еліна Валтонен заявила, що протягом кількох тижнів Фінляндія стикається з проблемами на своєму східному кордоні і звинувачує Росію в тому, що та "спеціально мобілізує людей із третіх країн і відправляє їх до Фінляндії і ЄС". Так, за словами Валтонен, минулого тижня до Фінляндії з боку Росії проникли 15 іноземців. Їх дії вона назвала "незаконними" і "украй небезпечними", адже вони можуть потрапити в біду через надзвичайно низькі температури в країні і глибокий сніг.

"Нам варто очікувати, що Росія й надалі намагатиметься дестабілізувати Фінляндію та Європу", - заявила очільниця МЗС.

Читайте також: Frontex продовжить патрулювати кордон Фінляндії з Росією до літа - ЗМІ

Поточну ситуацію з безпекою на кордоні вона назвала серйозною і вважає, що вирішувати її слід на європейському рівні.

"Ми охороняємо не лише фінський кордон, а й кордони ЄС і НАТО. Коли Росія використовує людей для ведення гібридної війни, наших нинішніх законів недостатньо, щоб протистояти цьому відповідно до Конвенції про права людини", - зауважила Валтонен.

За її оцінкою, є серйозний ризик того, що мігранти, які потрапили з РФ до Фінляндії, і потім "загубилися" в країні, можуть бути задіяні Москвою для шпигунства або вчинення диверсій у ЄС. Фінляндія навіть має дані про те, що багато мігрантів, яких направила Росія, мають кримінальне минуле.

"Росіяни навіть надсилають нам людей, які були замішані у воєнних злочинах. Ми не знаємо, які угоди уклали ці люди з російською владою. Але деякі з них заявили фінській владі, що займається питаннями біженців, що Росія відправила б їх воювати в Україну, якби вони не перетнули кордон", - розповіла Валтонен.

Читайте також: В уряді Фінляндії заявляють, що не бояться нападу Росії

Еліна Валтонен нагадала, що Європейське агентство прикордонної та берегової охорони Frontex не має повноважень, щоб перешкоджати перетину кордонів ЄС мігрантами.

"Frontex не надає нам реальної допомоги в захисті від гібридної війни Росії. Тому необхідно надати Frontex можливість запобігати нелегальному в'їзду в країну", - закликала дипломатка.

Як приклад вона навела Норвегію, яка не є членом ЄС, але може зупиняти нелегальних мігрантів на кордоні. "Цього хочемо і ми теж", заявила Валтонен.

Як повідомляв Укрінформ, Поліція безпеки Фінляндії (SUPO) заявила, що Росія намагається завербувати деяких прохачів притулку, які бажають потрапити до Фінляндії, для ведення розвідувальної діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-