Китай зміцнює взаємини з москвою на тлі продовження війни рф в Україні - WSJ

Китай зміцнює взаємини з москвою на тлі продовження війни рф в Україні - WSJ

Укрінформ
Після дев’яти місяців від вторгнення рф в Україну китайський лідер Сі Цзіньпін доручив своєму уряду зміцнити економічні зв’язки з москвою, яка шукає способи пережити тиск західних санкцій.

Про це повідомляє в середу американське видання The Wall Street Journal із посиланням на політичних радників офіційного Пекіна, передає Укрінформ.

«План включає збільшення імпорту в Китай російської нафти, газу та сільськогосподарських товарів, розширення спільних проєктів енергетичного партнерства в Арктиці та посилення інвестицій Китаю у російську інфраструктуру, таку, як залізниці й порти»,- зазначається у публікації.

Крім того, росія і Китай стали проводити більше фінансових операцій у рублях і юанях, а не в євро чи доларах. Це допомагає захистити їх від майбутніх санкцій і ввести китайську валюту в ширший обіг.

Таке зміцнення зв’язків стало новою точкою у двосторонніх відносинах, які посилилися безпосередньо перед російським вторгненням в Україну. Тоді лідери КНР і росії у спільній декларації заявили про «безмежне» партнерство. Згодом Китай, здавалося, замислився, чи варто продовжувати тісне зближення з москвою. Однак потім Пекін почав зміцнювати двосторонню співпрацю.

Тим часом, на думку аналітиків, Сі зміцнює відносини з рф незалежно від російського вторгнення, і ця взаємодія може ставати лише тіснішою.

Партнерство КНР і росії допомогло пом’якшити наслідки для москви від західних санкцій, дозволивши путіну продовжувати свою війну, зазначає видання. Це також сприяє глобальному розколу, оскільки від торгівлі з Китаєм залежать багато країн, що розвиваються, і які стають на його сторону.

Як повідомлялося, Китай досі уникає прямого засудження російського вторгнення в Україну. В Пекіні закликають «обидві сторони» сісти за стіл мирних переговорів – попри намагання рф нав’язати Україні свої умови, а саме відмовитися від окупованих територій. При цьому росія вдається до бомбардувань мирних міст в Україні й критично важливої інфраструктури, що демонструє відсутність будь-яких намірів кремля досягати миру в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-