Запрошення для Орбана відвідати Україну залишається відкритим – Кулеба

Запрошення для Орбана відвідати Україну залишається відкритим – Кулеба

Укрінформ
Запрошення Президента України прем’єру Угорщини Віктору Орбану залишається відкритим, при цьому українська сторона продовжує підтримувати контакти з урядом Угорщини, в тому числі під час міждержавних візитів, для вирішення проблемних питань.

Про це під час зустрічі з пресою за підсумками першого дня візиту до Брюсселя, відповідаючи на запитання журналістів, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Президент України запрошував прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана відвідати Україну, і це запрошення залишається відкритим. Що стосується угорського запрошення для української делегації - ця фраза лунає вже не вперше, вона трошки переросла з технічного діалогу на якесь політичне питання. У нас була нещодавно українська делегація в Угорщині, на рівні заступника міністра освіти України та інших представників органів влади. Вони там із угорськими колегами обговорювали стан справ у міжнаціональних стосунках», - сказав Кулеба.

Відповідаючи на запитання щодо ймовірних спроб Угорщини заблокувати початок переговорів між ЄС та Україною, глава МЗС зауважив, що Угорщина наполегливо просуває саме своє бачення у питаннях прав національних меншин, що ні для кого не є таємницею, але проблеми, за словами міністра, варто вирішувати в міру їх надходження.

Читайте також: Стефанішина: Є передумови, щоб Україна стала членом ЄС і за воєнного стану

«Я ще раз наголошую, що ми бачимо на грудень прийняття рішення Європейської ради про відкриття переговорів щодо членства України в Європейському Союзі. Проведена титанічна робота, сформований політичний баланс в самому ЄС, хоча деякі з країн будуть намагатися розіграти цю ситуацію, в той чи інший спосіб, у своїх інтересах», – зауважив Кулеба.

Він нагадав, що доповідь Єврокомісії про розширення ЄС, яка буде оприлюднена завтра, стосується не лише України, хоча Україна залишається рушійною силою у цьому процесі.

«Сьогодні на зустрічі я відверто говорив, що Україна вивела Європейський Союз з «коми розширення» - більш як 10 років ЄС перебував у цій комі й відмовлявся розширюватися. Зараз філософія й настрої змінилися абсолютно. Завдяки нам країни Західних Балкан, а також Молдова отримали шанс рухатися до членства в ЄС. Тож для Європейського Союзу, якщо зараз припуститися стратегічної помилки у питанні розширення, це означатиме знову впасти в кому. Але вони (європейці – ред.) собі цього вже не можуть дозволити», – підкреслив Кулеба.

На уточнююче запитання, як можна переконати владу Угорщини або інших країн не блокувати рішення ЄС щодо початку переговорів з Україною про членство, український міністр відповів: «Європейський Союз не може собі дозволити втратити цей історичний момент, щоби розширити свої межі та спільний ринок, збільшити свій вплив на континенті, представити там свої принципи та цінності. Тож давайте залишимо певний простір для дипломатії».

Читайте також: Переговори з Україною про вступ до ЄС можуть початися в грудні, є чіткий сигнал - Кулеба

Як повідомлялося, 7 листопада Кулеба розпочав візит до Брюсселя. У середу Європейська комісія представить щорічну доповідь про розширення ЄС, яка вперше відобразить прогрес, що був досягнутий Україною на шляху підготовки до членства в ЄС.

На підставі висновків Єврокомісії у грудні поточного року глави держав та урядів ЄС під час засідання Європейської ради розглядатимуть питання про відкриття з Україною переговорного процесу щодо членства в Євросоюзі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-