Стефанішина: Є передумови, щоб Україна стала членом ЄС і за воєнного стану

Стефанішина: Є передумови, щоб Україна стала членом ЄС і за воєнного стану

Укрінформ
Віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина вважає, що існують важливі передумови для того, щоб Україна стала членом Євросоюзу і в умовах воєнного стану.

Про це вона сказала в інтерв’ю естонському мовнику ERR.

«Тут (у питанні вступу в ЄС в умовах воєнного стану та бойових дій – ред.) є три моменти. По-перше, у нас є Угода про асоціацію з ЄС, яка діє вже майже 10 років і яка була підписана, коли Крим уже був анексований і вже розпочалася окупація Донецької та Луганської областей. Ця угода діє для всієї України без жодних винятків та застережень», - сказала Стефанішина.

По-друге, існують спеціальні роз'яснення Єврокомісії про те, як діяти на ринку третьої країни за умов, коли частина території не контролюється. Відповідно, подібний прецедент існує.

По-третє, важливим є те, що Євросоюз – це насамперед економічне, ціннісне об'єднання, чим він суттєво відрізняється від НАТО. Тому, на думку Стефанішиної, дискусія на цю тему «не буде дуже складною, вона йтиме в практичному та реалістичному руслі».

Тому Стефанішина вважає, що «на даному етапі нам потрібно розпочати переговори, закрити їхню базову частину, щоб потім ми могли перейти до дискусії такого рівня».

На її думку, «на сьогодні немає жодної країни-члена ЄС, яка б скептично ставилася до перспектив України», за виключенням Угорщини. «Але ми це не сприймаємо особисто, оскільки Угорщина має своє ставлення до всіх питань, що стосуються як Євросоюзу, так і третіх країн», - зазначила віцепрем’єрка.

Відповідно є повне розуміння, що вже можуть розпочинатися переговори про членство України в ЄС і що «це має бути максимально динамічний процес».

Читайте також: Шмигаль: Якнайшвидший початок переговорів про членство України в ЄС буде найкращою відповіддю ворогу

Як повідомлялося, Україна отримала статус кандидата в члени Європейського Союзу в червні 2022 року. Надалі від країни вимагається виконати сім критеріїв, що стосуються боротьби з корупцією, дотримання свобод тощо. Очікується, що 8 листопада Єврокомісія дасть оцінку виконаному, від чого залежатиме перехід до наступного етапу – переговорів про вступ. Україна сподівається, що такі переговори розпочнуться наприкінці 2023 року.

Фото: ERR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-