У Гаазі відбулася лекція щодо досягнення справедливості та протистояння безкарності в Україні

У Гаазі відбулася лекція щодо досягнення справедливості та протистояння безкарності в Україні

Фото
Укрінформ
У будівлі кампусу Лейденського університету в Гаазі відбулася лекція Клеверінга, яка проходить щороку та присвячена важливим темам.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

Варто зазначити, що професор права Лейденського університету Рудольф Клеверінг надовго залишився в історії людства за одну-єдину промову, з якою він виступив 1940 року. У ній він чітко сформулював юридичні заперечення проти антиєврейських заходів, що порушують міжнародне право. Виступ тоді зустріли тривалими оплесками і навіть сльозами присутніх.

Цьогорічну лекцію було присвячено темі досягнення справедливості та протистояння безкарності в Україні, яку читала професорка міжнародного публічного права Лариса ван ден Херік.

«Повномасштабному вторгненню Росії в Україну 24 лютого 2022 року передувала анексія Криму в 2014 році та окупація територій Луганської та Донецької областей. Раніше була російсько-грузинська війна, що розпочалася 8 серпня 2008 року (08.08.08 – ред.). У країнах Балтії наслідки радянської анексії присутні й сьогодні», – сказала вона.

Лариса ван ден Херік також підкреслила, що цього року Україна вшановує 90-ті роковини Голодомору – геноциду українського народу.

Читайте також: У Роттердамі з нагоди Дня гідності та Свободи відкрили артоб'єкт «Незламна Україна»

«Четверта субота листопада – день пам’яті жертв Голодомору, штучного голоду, який забрав життя мільйонів українців у 1932/33 роках. Цього року 90-ті роковини Голодомору», – сказала професорка та зазначила, що факти спонукали низку держав офіційно визнати Голодомор міжнародним злочином.

«Палата представників Нідерландів зробила це 7 липня цього року. Вона визнала та засудила Голодомор як геноцид згідно з сучасними стандартами», – нагадала вона.

Лариса ван ден Херік пояснила, що термін «геноцид» не існував у 1932/33 роках, оскільки Рафал Лемкін у 1944 році ввів термін «геноцид», комбінуючи грецькі «Genos» – «народ» і латинське «cīdere» – «вбивати».

Професорка також зазначила, що важливо розірвати це злочинне коло та кожному зробити свій внесок у припинення історії безкарності.

За її словами, держави, що не мають незалежної академії чи відкритого суспільства, як Росія, не можуть брати участь у значущому історичному самоаналізі.

«І в таких державах, як ми могли бачити, політики використовують історію як зброю. Ми чітко бачили, що Путін робить це в Росії, нав’язуючи та пропагуючи спотворену версію історії з метою легітимізації агресивних дій проти сусідніх держав», – зазначила вона.

Читайте також: У Нідерландах стартували перші курси з вивчення української мови у вищих навчальних закладах

Пані ван ден Херік під час лекції також наголосила, що держава, яка порушує міжнародне право, зобов’язана компенсувати завдану шкоду.

Вона нагадала, що Генеральна Асамблея ООН на спеціальній сесії 14 листопада ухвалила резолюцію про виплати репарацій від РФ за збитки, завдані внаслідок повномасштабної агресії проти України.

«У цій резолюції Генеральна Асамблея ООН закликала створити реєстр збитків. І цей реєстр був створений, як ми кажемо, блискавично. Зараз штаб-квартира тут, у Гаазі. Правління було обрано, запрацює реєстр вже у грудні. Це лише перший крок, це перший компонент майбутнього міжнародного механізму компенсації», – сказала Лариса ван ден Херік.

За її словами, мета реєстру – надати міжнародній спільноті справедливий і прозорий облік та оцінку збитків, завданих Україні російською агресією.

У Гаазі відбулася лекція щодо досягнення справедливості та протистояння безкарності в Україні / Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

На лекції у Гаазі також були присутні представники посольства України у Нідерландах та студенти. Студентка Лейденського університету Яна Руденко розповіла, що коли почалося повномасштабне вторгнення Росії, вона перебувала в Україні.

Читайте також: Нідерланди облаштують сотні додаткових місць для прийому біженців з України

Дівчина кілька тижнів перебувала в Бучі під російською окупацією, дивом їй вдалося вижити та евакуюватися.

Вона наголосила, що незаконні війни не можуть лишатися безкарними, не може бути миру без справедливості.

Посол України в Нідерландах Олександр Карасевич висловив підтримку українській студентці Яні Руденко та подякував Лейденському університету за організацію лекції та приділення уваги такій важливій темі, як досягнення справедливості, у тому числі у історичному контексті, та протидії безкарності злочинів.

«На жаль зараз багато українців, які мають схожі історії на ту, яку нам сьогодні розповіла Яна Руденко. Я вдячний їй за мужність і силу, а також за відверту особисту розповідь про страшні тижні, проведені в окупованій росіянами Бучі. Надзвичайно важливо, щоб міжнародне суспільство почуло ці страшні історії українців. Усі злочинці мають бути обовʼязково покараними за всі злодіяння, які вони скоїли і, на превеликий жаль, продовжують вчиняти проти українців. Це коло історичної безкарності Росії має бути розірваним остаточно. Адже, не покаране зло повертаються знову і знову. Щиро дякую Лейденському університету та особисто професорці Ларисі ван де Херік за увагу до цієї надважливої теми і за надзвичайно цікаву лекцію», – сказав пан посол.

Варто зазначити, що окрім присутніх у будівлі Лейденського університету в Гаазі, лекцію також слухали студенти з України у режимі онлайн.

Нагадаємо, у Нідерландах відбулися пам'ятні заходи з нагоди 90-ї річниці Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні.

Так, в Утрехті в пам’ять мільйонів жертв штучного голоду було проведено богослужіння за участі представників посольства України в Нідерландах та Фундації «Україніці в Нідерландах».

Також українці в Нідерландах в центрі Амстердама вшанували пам’ять жертв Голодоморів.

Окрім цього, Фундація «Україніці в Нідерландах» на сторінках своїх соцмереж провела флешмоб «Запали свічку пам’яті». 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-