Президент СКУ виступив у Києві на науковій конференції про Голодомор

Президент СКУ виступив у Києві на науковій конференції про Голодомор

Фото
Укрінформ
Президент Світового конгресу українців Павло Ґрод у рамках візиту провідників СКУ до України з нагоди вшанування памʼяті жертв Голодомору 1932-1933 виступив на науковій конференції «90-ті роковини. Історія Голодомору-геноциду», яка відбулася на території Києво-Печерської Лаври.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

Участь у заході також взяли Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, третій Президент України (2005-2010) Віктор Ющенко, представники міжнародних організацій, громадських діячів, а також науковці.

У своїй промові президент СКУ наголосив, що російський президент Путін прагне завершити розпочатий Сталіним геноцид українців. Попри те, що світ нарешті починає визнавати Голодомор актом геноциду проти українського народу, багато людей досі не бачать звʼязку між спробою Сталіна знищити Україну та сучасною геноцидною війною Росії проти України.

«Ті, хто зараз закликає до припинення вогню в Україні, повинні зважати на геноцидний характер вторгнення Росії. Путін чітко дав зрозуміти, що має намір стерти Україну з карти Європи. Він розглядає саме існування України як нестерпну загрозу для самої Росії й готовий заплатити майже будь-яку ціну, щоб усунути цю загрозу шляхом знищення української державності. Його жорстка позиція цілком відповідає багатовіковій російській імперській політиці», – сказав пан Ґрод. 

Він зауважив, що українська світова спільнота десятиліттями докладала зусиль, аби світ дізнавався про Голодомор та визнавав цей злочин геноцидом українського народу. Діяльність СКУ з питань обізнаності про Голодомор щонайменше з 1980-их років.

Водночас голова ВР Руслан Стефанчук наголосив, що боротьба за встановлення справедливості триває. Українська влада, спільно зі Світовим конгресом українців, роблять усе можливе, щоб якнайбільше країн світу проголосили масовий голод 1932-1933 років геноцидом українського народу. 

«За 2022 рік і неповний 2023 рік кількість парламентів, які визнали Голодомор геноцидом українського народу, збільшилися вдвічі, ніж за весь період незалежності України», – сказав Стефанчук. 

У СКУ також повідомили, що, крім президента СКУ Павла Ґрода, до складу делегації увійшли віцепрезиденти та члени ради директорів СКУ: віцепрезидент СКУ та президент Українського конгресового комітету Америки (УККА) Андрій Футей, перший віцепрезидент СКУ та співголова Союзу українських організацій Австралії (СУОА) Стефан Романів, віцепрезидент СКУ у Східній Європі та голова Союзу Українців Румунії (СУР) Мирослав-Микола Петрецький, віцепрезидент СКУ у Північній Європі Роман Микитенко, а також президент Центрального союзу українських студентів Роман Ґрод.

Упродовж візиту до України провід СКУ долучиться до низки памʼятних заходів. Зокрема, перший віцепрезидент СКУ та співголова СУОА Стефан Романів візьме участь в Міжнародному науковому форумі «Україна в епоху Голодомору: влада, опір, ідентичність». У фокусі заходу – комплекс наукових проблем, пов’язаних з осмисленням багатовимірного феномену опору українського суспільства сталінській політиці творення голоду, а також обмін ідеями щодо популяризації наукового знання про Голодомор-геноцид у публічній історії та шкільній історичній освіті.

Нагадаємо, Світовий конгрес українців (СКУ) закликав українські громади по всьому світу звернутися до урядів своїх країн з проханням провести офіційне вшанування памʼяті чи парламентські слухання до 90 роковин Голодомору-геноциду в Україні.

Фото: СКУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-