У Нідерландах стартували перші курси з вивчення української мови у вищих навчальних закладах

У Нідерландах стартували перші курси з вивчення української мови у вищих навчальних закладах

Фото
Укрінформ
В Амстердамському університеті (UvA) 11 вересня 2023 року стартували перші у Нідерландах курси вивчення української мови.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, на курс української мови зареєструвалося 30 студентів з Нідерландів, Німеччини, Італії, Польщі, Угорщини, Хорватії, Словенії, Сербії, Тайваню.

«Враження позитивні від першого заняття. Студенти мені дуже сподобалися, дуже цікаві. З різних країн, але переважно з Нідерландів. Дуже мотивовані студенти, дуже зацікавлені у вивченні української мови. Багато хто з них сказав, що основною метою вивчення української мови є підтримка України в теперішній ситуації. Також дуже цікаво було, що були студенти, в яких український партнер. Вони навіть були в українських вишиванках, з певним вже рівнем володіння української мови. Але були й такі, які не вивчали раніше жодну слов’янську мову, не мають жодних знань з української мови», – сказала в коментарі Укрінформу мовознавиця Оксана Конончук, яка викладає курс української мови в Амстердамському університеті (UvA).

Про те, що цікавість до української мови залишається стабільно високою, свідчить й переповнена студентами аудиторія Амстердамського університету, де стартували курси вивчення української мови. Перший урок урочисто відкрив посол України в Нідерландах Олександр Карасевич.

«Росія кілька століть намагалася знищити українську націю. Але наш народ чинив мужній і героїчний опір. Мова та культура є основними елементами, які ідентифікують нас як націю. Ми пишаємося тим, що майже в кожній нідерландській бібліотеці тепер є полиці з українськими книжками. Ми пишаємося тим, що всесвітньо відомі нідерландські музеї додали українську мову до своїх аудіогідів. Ми раді, що українська культура та мистецтво стають ближчими до нідерландського суспільства», – сказав Карасевич.

До студентів Посол приїхав з подарунками – книжками про козаків.

«Книжки – це був невеличкий, але символічний і дуже потрібний подарунок для студентів. У книжок цікава історія. Ці книжки про козаків, вони були розроблені тут, в Амстердамі, в українській школі вихідного дня «Джерело». Впевнений, ці книжки будуть цікавими студентам, які починають вчити українську мову. І символічно, що починаючи вчити українську мову, вони будуть дізнаватися про дійсно видатні сторінки нашої історії. Про козаків, про тих, хто боронив Україну, захищав нашу волю, незалежність, і чий дух зараз відчувається в Україні скрізь», – сказав у коментарі Укрінформу посол України в Нідерландах Олександр Карасевич.

Він також зазначив, що дуже важливо стимулювати та підтримувати інтерес до української культури та мови. 

Амстердамський університет (UvA) пропонує два курси у сфері української мови та культури. Це робить UvA єдиним університетом Нідерландів, де студенти зможуть відвідувати повноцінні українські курси.

Як повідомляв Укрінформ, Амстердамський університет (UvA) пропонує два курси у сфері української мови та культури. Це зробить UvA єдиним університетом Нідерландів, де студенти зможуть вивчати повноцінні українські курси.

У першому семестрі 2023 року стартують два мовні курси: українська 1 та українська 2. Вини будуть надаватися на рівні бакалавра та призначені для студентів усіх освітніх програм.

Перший мовний курс розпочнеться з нуля і тому підходить для тих, хто ніколи не вивчав українську мову.

Курси будуть частково можливі завдяки субсидії EPICUR, програми європейської співпраці у галузі освіти.

Фото: Ірина Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-