Євросоюз збільшує підтримку армії Молдови на фоні агресії РФ проти України - посол

Євросоюз збільшує підтримку армії Молдови на фоні агресії РФ проти України - посол

Укрінформ
Європейський Союз переосмислив підхід до підтримки Збройних сил Молдови і поштовхом стало повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Про це у коментарі Укрінформу в Кишиневі заявив посол ЄС в Молдові Йаніс Мажейкс.

“Тут, у Республіці Молдова, ми раніше допомагали країні практично у всіх сферах життя, крім оборони. І протягом останніх кількох років ми переосмислювали ідею нашого залучення, і це, в основному, було спричинено російською агресією в Україні”, - заявив він.

За словами дипломата, наразі ЄС відновлює потенціал Збройних сил Молдови.

“Тому що в цій сфері десятиліттями буквально нічого не робилося, не змінювалося обладнання, не навчалися військові. Тож зараз ми займаємося цим сектором і тут зусилля збільшилися протягом кількох років”, - заявив Мажейкс.

Він додав, що на другому році програми допомоги ЄС оборонний бюджет країни було “буквально подвоєно”.

“Минулого року наша підтримка стосувалася не летального обладнання, а засобів розмінування, госпіталів, засобів зв’язку та транспортних засобів. Але в цьому році планується включити в допомогу і летальний компонент. Тому ми будемо продовжувати з цим працювати”, - заявив посол ЄС у Молдові.

Читайте також: Глава МЗС Молдови запевнив у підтримці України

Як повідомлялося, в озері біля молдавського села Фарладан Каушанського району були виявлені фрагменти ракети.

Нещодавно міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Володимир Путін від самого початку веде війну проти України та гібридну війну проти інших країн і використовує для цього всі можливі засоби. Молдова є дуже вразливою, відзначила Бербок, тому Німеччина допомагає їй, зокрема, політичними засобами та економічно, а також на шляху до членства в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-