Війна в Україні означає початок третього етапу побудови ЄС та його оборони - Боррель

Війна в Україні означає початок третього етапу побудови ЄС та його оборони - Боррель

Укрінформ
ЄС після подій в Україні увійшов у третій етап власного формування, що полягає у створенні власної системи оборони й безпеки, із посиленням ролі ЄС в колективній безпеці під егідою НАТО.

Про це у виступі на європейському форумі Nueva Economia Forum заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє Укрінформ.

«Я вважаю, що Європейський Союз вступає сьогодні у третю стадію власного будівництва. Перша відбулася у 1957 році: спільний ринок із обмеженим обсягом спільної європейської політики. Другий (етап) містив прискорення економічної інтеграції через єдиний ринок та спільну валюту. І третя стадія розпочалася разом із війною в Україні, яка спонукала до народження потужної основи для Європейської безпеки й оборони», - наголосив Боррель.

Він зазначив, що протягом десятиліть у ЄС припускали, що торгівля є добрим інструментом для підтримання стабільності, для позитивних політичних та соціальних змін. Реальність довела, що ці припущення є помилковими, коли доводиться мати справу з диктатором.

За словами високого представника ЄС, замість того, щоб досягти ефекту, за яким Росія могла б стати більш ліберальною й демократичною, ця політика перетворилася на загрозу для самої Європи, яка стала більш залежною від російської енергії. У результаті така залежність перетворюється на виклик та на прояв слабкості. Водночас, саме принцип взаємозалежності був і залишається в основі усього проєкту Європейського Союзу, саме його ЄС вважає універсальним та має намір відстоювати по всьому світу.

«Сьогодні Європа дійсно має відчуття виклику. Нам кинули виклик. Саме тому я говорю, що наступний крок у Європейському проєкті буде великою мірою пов'язаний з розбудовою спільної безпеки й оборони. Це не означає необхідність говорити, що війна є неминучою і розпочнеться вже завтра. Але ми маємо зробити так, щоб громадяни ЄС розуміли: американська парасолька, що захищала нас протягом «холодної війни» та після неї, може й не залишатися весь час відкритою», - сказав Боррель.

Він визнав, що ефективність такої американської безпекової «парасольки» для Європи може залежати від того, хто приходить до влади у Вашингтоні. Саме тому європейці не можуть надалі покладатися лише на американську підтримку та на спроможність США їх захистити.

«Ми маємо розбудувати нашу спільну оборонну спроможність, взяти на себе нашу власну відповідальність. Ймовірно, стратегічна відповідальність звучить краще за стратегічну автономію, але вона має таке ж значення: спроможність діяти, захищати себе, поставати перед викликами, які для нас є найважливішими. НАТО залишатиметься абсолютно незамінним. Але в межах НАТО ми маємо збудувати сильнішу європейську опору», - підкреслив високий представник ЄС.

Боррель висловив переконання, що велика війна проти Європи не розпочнеться вже завтра. Але європейці не можуть ігнорувати реальність, яка включає зростаючу конкуренцію між світовими силами, ймовірність міждержавних конфліктів високої інтенсивності, перетворення економічної взаємозалежності на зброю. Кібернетичні загрози та дезінформація також є складовими цієї нової реальності.

«Європа була побудована на дуалізмі. Європейська інтеграція залишалася в руках європейських інституцій, а безпека – в руках НАТО. Деякі європейські країни зробили цей «розподіл праці» очевидним. … Фундаментальне питання, на яке ми маємо відповісти сьогодні – чи можемо ми надалі покладатися на такий «розподіл праці». Моя відповідь: ні. Війна в Україні жорстоко проявила світ таким, яким він є, а не таким, яким ми хотіли б, щоб він був. Це той світ, який позначений російською загрозою для всього Європейського Союзу», - наголосив високий представник ЄС.

Читайте також: Війна в Європі більше не є фантазією - Боррель

Як повідомлялося, з початку російського військового вторгнення в Україну ЄС надає Україні суттєву економічну, політичну, гуманітарну та військову допомогу, включаючи постачання зброї та боєприпасів, надання тренування для українських військовослужбовців з використанням фінансових можливостей міждержавного Європейського фонду миру.

Після політичної згоди про виділення 5 мільярдів євро для військової підтримки України протягом цього року загальний обсяг військової допомоги ЄС для України з початку повномасштабної російської агресії становить уже 33 мільярди євро. Ще €20 мільярдів країни-члени ЄС зобов’язалися виділити протягом року для військової підтримки України на двосторонній основі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-