Війна в Європі більше не є фантазією - Боррель

Війна в Європі більше не є фантазією - Боррель

Укрінформ
Російська війна проти України ставить всю Європу перед викликом для власної безпеки й оборони та загрожує війною високої інтенсивності вже в Європі, тому ЄС має зробити все можливе, щоб запобігти цим ризикам і загрозам.

Як передає Укрінформ, про це у під час виступу на європейському форумі Nueva Economia Forum заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляється на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Хоча Україна поки не є членом Європейського Союзу, війна проти України загрожує усьому ЄС. Ми не можемо відділити долю українського народу від долі народів Європейського Союзу, особливо коли Путін хоче поширити свої дестабілізуючі дії на весь ЄС. Дестабілізація суспільства відбувається не лише бомбардуваннями. Ми побачимо під час майбутніх Європейських виборів, як російська дестабілізація буде загрожувати нашій демократії. Але й перспектива, можливість конвенційної війни високої інтенсивності в Європі вже не є фантазією», - зазначив Боррель.

За його словами, є очевидним, що Європа має зробити все можливе, щоб уникнути такої війни. Але для того, щоб краще стримувати загрозу, необхідно мати засоби для того, щоб це зробити. Високий представник ЄС навів цитату з декларації Роберта Шумана про те, що мир у світі не може бути збережений без креативних зусиль, які мають бути пропорційними небезпекам, які загрожують.

Він наголосив, що Європа має виконати власні зобов’язання, свої моральні та політичні зобов’язання щодо підтримки України, де ситуація залишається дуже важкою. Російська машина війни працює на повну швидкість, хоча й за велику ціну. За словами Борреля, наразі існує повна диспропорція між спроможностями Росії й України.

«Росія може вести тривалу війну на виснаження, та створювати враження, що вона її вже виграла, в той час, коли вона фактично її програє. Вони були за вісім кілометрів від парламенту України. Російські танки були за вісім кілометрів від Ради, - і вони були відкинуті назад. Для Росії достатньо не програти, щоб продемонструвати свою перемогу. Україні, навпаки, треба перемогти, щоб не програти», - сказав високий представник ЄС.

Читайте також: Боррель: Європейські армії мають 100 батарей Patriot, та все ще неспроможні надати сім з них Україні

Як повідомлялося, з початку російського військового вторгнення ЄС надає Україні суттєву економічну, політичну, гуманітарну та військову допомогу, включаючи постачання зброї та боєприпасів, надання тренування для українських військовослужбовців з використанням фінансових можливостей міждержавного Європейського фонду миру.

Після політичної згоди про виділення 5 мільярдів євро для військової підтримки України протягом цього року, загальний обсяг військової допомоги ЄС для України з початку повномасштабної російської агресії складе вже 33 мільярди євро. Ще €20 мільярдів країни-члени ЄС зобов’язалися виділити протягом року для військової підтримки України на двосторонній основі.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-