Євросоюз виділив €41 мільйон для розвитку збройних сил Молдови

Євросоюз виділив €41 мільйон для розвитку збройних сил Молдови

Укрінформ
ЄС виділив €41 мільйон з міждержавного Європейського фонду миру на розвиток збройних сил Республіки Молдова - кошти спрямують на постачання нелетального військового обладнання для армії.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті Європейської ради.

«Рада ЄС ухвалила два заходи в рамках Європейського фонду миру (ЄФМ) для підтримки збройних сил Республіки Молдова та Гани, з метою зміцнення національної безпеки, стабільності та стійкості оборонного сектору. … Для Республіки Молдова вартість такого заходу становить 41 мільйон євро на 40 місяців. Кошти будуть спрямовані на фінансування нелетального обладнання в таких сферах: мобільність, повітряне спостереження, електронні засоби боротьби та логістичне обладнання», - йдеться у повідомленні.

Поряд із попередніми фінансуваннями для Молдови в рамках ЄФМ, таке фінансування буде спрямоване на підвищення оперативної ефективності національних збройних сил, сприятиме приведенню їх у відповідність зі стандартами ЄС. Зокрема, йдеться про підвищення рівня взаємосумісності та про здатність збройних сил до ефективного захисту цивільного населення в умовах криз та надзвичайних ситуацій.

Допомога, що надається, має також зміцнити спроможності Молдови в контексті її участі у військових місіях та операціях під егідою Спільної безпекової та оборонної політики ЄС (CSDP).

Запит на такі заходи підтримки надійшов до ЄС від Республіки Молдова 5 лютого 2023 року. Згадане фінансування в обсязі 41 мільйона євро доповнить інші заходи з підтримки, що були ухвалені Євросоюзом у травні 2023 року, у червні 2022 року та у грудні 2021 року.

Читайте також: У Молдові стартують військові навчання за участі США та Румунії

«ЄС дотримується зобов’язань з надання всієї відповідної підтримки для Молдови у вирішенні викликів, перед якими вона постає за наслідками російської агресивної війни проти України, а також для зміцнення стійкості країни, її безпеки й стабільності перед фактом дестабілізуючих дій Росії», - йдеться у повідомленні.

Цим же рішенням ЄС виділив 25 мільйонів євро на 36 місяців для підтримки збройних сил Гани, щоб посилити спроможності цієї країни у захисті територіальної цілісності та суверенітету, а також для захисту цивільного населення країни.

Як повідомлялося, Європейський фонд миру був створений за рішенням ЄС у березні 2021 року як міждержавний позабюджетний інструмент, який формується за рахунок внесків від країн-членів. Він призначений для фінансування заходів ЄС в контексті Спільної зовнішньої та безпекової політики (CFSP), для збереження миру, підвищення рівня міжнародної стабільності й безпеки.

Окрім Молдови і Гани, можливостями фінансування в рамках цього міждержавного фонду ЄС скористалися Україна, Грузія, Африканський Союз, Нігер, Мозамбік, Боснія і Герцеговина і Малі.

Фото: tv8.md

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-