У Росії заочно заарештували українку у справі про облитого «кров’ю» посла РФ у Польщі

У Росії заочно заарештували українку у справі про облитого «кров’ю» посла РФ у Польщі

Уточнено
Укрінформ
Басманний районний суд Москви заочно заарештував українку Ірину Земляну, яку російська влада обвинувачує у тому, що 9 травня 2022 року вона нібито облила буряковим соком посла Росії в Польщі Сергія Андрєєва.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Медіазону.

Як передає правозахисне видання, рішення про заочний арешт Земляної суд ухвалив 4 березня. Проти українки порушили кримінальну справу щодо нападу на людину, яка користується міжнародним захистом, з метою провокації війни. Зазначається, що Земляна перебуває у розшуку з листопада минулого року. До реєстру екстремістів та терористів із позначкою у вигляді друкарської «зірочки» її додали у лютому.

Ні в картці розшуку, ні в записі Росфінмоніторингу, ані в суді слідчі Слідкому РФ не назвали Земляну по батькові. Причому фотографію у картці розшуку також взято не з паспортних баз даних чи соцмереж, а з акції у Варшаві - її обличчя облите буряковим соком. Це може свідчити, що слідство оголосило у розшук, а суд заочно заарештував українку, навіть не з'ясувавши, як її насправді звуть і як вона виглядає.

Читайте також: Cікорський звернувся до Папи Римського: Можна також заохотити Путіна вивести війська з України

Сама Земляна наголошувала, що не вчиняла нападу на російського посла. Активістка заявила, що облила червоною рідиною себе, а посол "близько біля неї стояв". Однак, за її словами, у перші години після акції всі її дані включно з номером паспорта, телефона, адресою в Україні, е-мейлом, всіма акаунтами у соцмережах були викладені у російські Телеграм-канали із закликом її "знищити". Земляну внесли до російської бази "військових злочинців". Через погрози жінка змушена була виїхати з Варшави.

Як повідомляв Укрінформ, 9 травня 2022 року українські активісти у Варшаві завадили російському послу в Польщі Андрєєву покласти вінок на цвинтарі радянських воїнів: його облили штучною кров’ю.

Пізніше український Інститут масової інформації повідомив про погрози Земляній. Польські урядовці і політики своєю чергою назвали дії Андрєєва, який намагався покласти вінок до монумента радянським солдатам, «провокативними», а реакцію українців і українок на це – «зрозумілою».

У середині травня стало відомо, що через погрози Земляна була змушена виїхати з Варшави.

Фото: Інститут масової інформації

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-