Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Україна та Польща. Як за зерном ховають реальність?

Україна та Польща. Як за зерном ховають реальність?

Укрінформ
Протести фермерів спрямовані не проти України, але росія хоче, аби ви так думали

"Ці правила, які встановлює Єврокомісія, заважають нам [...] Виростити кілограм помідорів коштує мені 60 центів, коли їх привозять із Марокко за 10 центів”, – цитує фермерів-протестувальників в Іспанії 5 канал.

Проблеми на кордоні України та Польщі – це, насправді, лише частина загальноєвропейського протесту фермерів. І маленька частинка стосунків між нашими державами. Проте не без допомоги росії ситуація на кордоні роздувається та затьмарює багато позитивних моментів у дружбі з сусідами. Викривлена інформація впливає на дипломатію, людські стосунки, ставлення українців до ЄС тощо. Тож важливо розібратися, що відбувається насправді.

Європейські фермери страйкують масово та яскраво. Ситуацію, наприклад, у Брюсселі описує “Радіо Свобода”: “У депутатів, які йшли на засідання Європарламенту кидали яйця та петарди, на вулицях застосували гноєрозкидачі. Після спроби поліції втрутитися протестувальники збудували та підпалили барикади”. Протести у Франції назвали “облогою Парижа”. Дороги блокували також у Німеччині. У Римі страйк влаштували безпосередньо біля Колізею. І це лише початок, кульмінація планується в Брюсселі 4 червня, коли відбудеться загальноєвропейський протест фермерів. За кілька днів до виборів у Європарламент.

Як бачите, масштаб подій виходить далеко за межі Польщі. А вимоги фермерів – далеко за межі України.

Насамперед аграріїв непокоїть політика “зеленого курсу”, тобто зменшення використання добрив і пестицидів у сільському господарстві. ЄС планує ці зміни задля підвищення якості продуктів та в межах ширшої політики "кліматичної нейтральності". Але зміни також призведуть до невідворотного здорожчання виробництва. Що, як вважають фермери, зробить ціни на їхню продукції неконкурентно високими.

Інші вимоги аграріїв дещо відрізняються між країнами. От у Німеччині, наприклад, одна з проблем – скорочення субсидій на дизельне паливо. Та загалом усі вимоги зводяться до державних дотацій, змін законодавства та обмеження імпорту з-за меж Європейського Союзу.

Україна – лише одне з джерел дешевшого імпорту. Як бачите, в Іспанії жаліються, зокрема на Марокко. Проте ім’я нашої країни, враховуючи український аграрний потенціал, звучить дедалі частіше. І на польсько-українському кордоні досягає апофеозу абсурдності.

Розсипання українського зерна; блокування кордону, що призводять до затримки військових (!) вантажів; плакати з підтримкою путіна – все це, цитуючи президента Зеленського, дійсно виходить за межі моралі. Не сприйміть це за теорію змови, але відчувається російська методичка: узяти реальну проблему, влаштувати кілька яскравих провокацій, звести загальне уявлення про ситуацію до цих постановок.

При цьому за розсипане зерно просив вибачення особисто польський міністр сільського господарства. Прем’єр країни Дональд Туск запропонував рішення, що врятує від затримок на кордоні військову та гуманітарну допомогу Україні. А авторові плаката з путіним на тракторі загрожує до двох років ув’язнення. Влада Польщі та абсолютна більшість поляків засуджують такі безумства на своєму кордоні. Та поки вимоги фермерів підтримує значна частина населення країни, навіть настільки очевидні перегини здатні викликати “хвилі ненависті” серед співгромадян. Це і про проросійський плакат на тракторі, і про відео блокування фермерами швидкої допомоги. До такого вдаються кілька маргіналів, а шкодить це цілим країнам.

Адже більшість поляків та польська влада – інакші, їхні вчинки говорять самі за себе. Свого часу посол Польщі єдиний не залишив Київ під час початку широкомасштабного вторгнення. Сейм Польщі офіційно підтримав членство України в НАТО. Президент Польщі виступив за прискорений вступ України до ЄС. У 1991 році Польща однією з перших визнала Незалежність України, а у 2022 році – однією з перших стала на наш захист.

У 2022 році більше за Польщу надали військової допомоги Україні лише США та Німеччина. Зокрема, сусіди віддали нам майже 30% власних запасів танків та гаубиць Krab. Поляки часто були першими, хто давав Україні нові типи зброї, стимулюючи до цього в такий спосіб інші країни. Зокрема, Польща першою готова була передати Україні радянські літаки. СтратКом публікував інфографіку видів озброєння, які ми отримали від поляків.

Крім військової допомоги, мабуть, найкраще справжнє ставлення Польщі до українців проявилося в допомозі біженцям. Одразу після початку широкомасштабного вторгнення українців у Польщі майже зрівняли в правах з поляками, хіба що за виключенням виборчого права. Турбота проявлялася в різних аспектах життя: від додавання української мови в усі наявні сервіси до масштабних програм на кшталт житла для біженців.

Загалом Польща – лідерка за фінансовою допомогою України в співвідношенні до ВВП. Наші сусіди віддали ЗСУ та біженцям більше 3% внутрішнього валового продукту. І це не лише державна політика. Згідно з різноманітними опитуваннями, українцям допомагали 53% польських компаній та 67% громадян.

Ми не можемо напевне стверджувати, що росія стоїть за перформансами на польсько-українському кордоні, але вона точно використовує цю тему у своїй дезінформації. Дослідження “Детектора медіа” показує, що росія діє системно: роздмухує конфлікти в соцмережах, діє через фейкові телеграм-канал, вкидає відверті фейки. Усе з простою метою – розсварити поляків та українців, а отже: а) зменшити допомогу Україні; б) підірвати наші європейські прагнення.

Не дамо росіянам цього зробити.

Пам’ятаймо слова президента Польщі Анджея Дуди у квітні 2023 року: “Сьогодні загарбники й окупанти також намагаються нас посварити, направити один проти одного за принципом "розділяй і володарюй", лякаючи поляків українцями, а українців поляками. Але я твердо вірю і не сумніваюся, що це їм не вдасться. Тому з цього місця ми разом відправляємо сьогодні ясне послання в Москву, в Кремль: Ви не зможете нас посварити! Ви не зможете розділити нас більше ніколи!”

СтратКом ЗСУ

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-