Росія спробує втрутитися у вибори й референдум щодо ЄС у Молдові - спецслужби

Росія спробує втрутитися у вибори й референдум щодо ЄС у Молдові - спецслужби

Укрінформ
Росія спробує втрутитися у президентські та парламентські вибори у Молдові, щоб скомпрометувати вступ країни до ЄС.

Про це повідомив голова Служби інформації та безпеки (СІБ) Молдови Александр Мустяце на пресконференції у вівторок, передає Укрінформ з посиланням на NewsMaker.

За його словами, у планах Москви спровокувати соціальні конфлікти, зокрема в Гагаузії та Придністров'ї.

«У розпорядженні СІБ опинилися дані, які вказують на безпрецедентний рівень інтенсивності дій РФ. Мета цих дій — скомпрометувати вступ Молдови до ЄС, підірвати демократичні процеси та утримати Молдову у сфері свого впливу», - сказав Мустяце.

Читайте також: У МЗС Молдови відреагували на заяви Лаврова: Росія не має права читати лекції про демократію

За його словами, перший етап цих дій розпочався у 2023 році, коли були спроби скомпрометувати місцеві вибори. Нині РФ намагається реалізувати наступні два етапи з наміром втрутитися у електоральні процеси цього року.

«Є інформація про спробу скомпрометувати референдум щодо євроінтеграції, президентські вибори, очорнити установи та кандидатів, які просуватимуть ідею євроінтеграції», - сказав Мустяце.

Він додав, що ще один етап заплановано на 2025 рік. Його мета – взяти під контроль парламент Молдови.

«Ця стратегія включає три основні елементи. Підтримка політиків, які перебувають під прямим чи непрямим контролем Російської Федерації, розділених на три категорії, які, потрапивши до парламенту, обслуговуватимуть ворожі інтереси іноземної держави — Росії», — заявив глава СІБ.

Він наголосив, що метою РФ є створення криз різного масштабу у кількох сферах суспільно-політичного життя. Зокрема, плануються кризи в економічній, соціальній сферах, соціальні конфлікти для розпалювання міжнаціональної ворожнечі, кризи безпеки та громадського порядку, у тому числі в Гагаузії або на Лівому березі Дністра. «Ці кризи запускатимуть послідовно або паралельно, часто за допомогою узгоджених дій та пропаганди», — додав він.

Третій елемент, за словами Мустяце, – «масштабні інформаційні атаки для посилення психологічного ефекту криз».

«Головний актор, на якого ставить РФ, – угруповання Ілана Шора. Головне завдання Шора на 2024 рік – скомпрометувати результати референдуму. Інша група політичних діячів отримала завдання просувати доктрину державників, яка насправді обслуговує риторику Росії... Ці сили просуватимуть неправдиві повідомлення про те, що вступ Молдови до Європейського союзу торкнеться суверенітету країни», — додав він.

Читайте також: У Білому домі занепокоєні можливим втручанням Росії у президентські вибори в США

Глава СІБ також стверджує, що навесні цього року проросійські сили у Молдові можуть відновити свої протести.

«Протести, як і раніше, будуть використовувати як інструмент для підриву довіри до чинної влади, щоб асоціювати її та європейський вектор із «погіршенням економічної ситуації, зубожінням населення тощо». Протести можуть відновити з березня 2024 року», - сказав Мустяце.

Як повідомляв Укрінформ, торік у квітні Апеляційна палата Кишинева засудила депутата-втікача, лідера партії «Шор» Ілана Шора до 15 років в’язниці з конфіскацією майна на 5 мільярдів леїв (понад $270 мільйонів). Також суд заборонив Шору обіймати посади в банківській системі впродовж п'яти років та конфіскував його активи на користь держави.

У червні Конституційний суд Молдови визнав неконституційною проросійську партію «Шор».

У листопаді голова Національного центрального бюро Інтерполу в Молдові Віорел Центіу підтвердив, що Ілан Шор повернувся до Ізраїлю.

У 2015 році Ілана Шора засудили у справі про «крадіжку мільярда» до 7,5 року ув'язнення за шахрайство та відмивання грошей. Справа перебувала на розгляді в Апеляційній палаті Кишинева. Слухання багаторазово відтерміновували.

У 2019 році Ілан Шор виїхав із Молдови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-