У Росії майже не згадали про початок війни 24 лютого - ISW

У Росії майже не згадали про початок війни 24 лютого - ISW

Укрінформ
Російські офіційні особи та державні ЗМІ здебільшого утримувалися від публічного обговорення другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Відомство посилається на дані російського опозиційного видання "Агентство новостей" від 25 лютого, яке зауважило, що російські державні телеканали "Россия 1" і "Первый канал", а також телеканал НТВ, що належить "Газпром-медіа", в ефірі 24 лютого не згадували про другу річницю початку повномасштабної війни. "Агентство новостей" зазначило, що російський ведучий Михайло Леонтьєв в ефірі програми "Время" на "Первом канале" 24 лютого зазначив, що це була друга річниця початку війни, але не зробив жодних інших заяв на цю тему.

ISW зазначили, що також спостерігали мінімальне обговорення російськими урядовцями другої річниці початку повномасштабного російського вторгнення.

«Російські посадовці, державні та пов’язані з державою телеканали, ймовірно, утрималися від коментарів з приводу другої річниці початку повномасштабного вторгнення, щоб не привертати увагу до невдач Росії у досягненні заявлених стратегічних цілей в Україні та більш близьких цілей – повного захоплення Луганської та Донецької областей, а також до значних втрат серед особового складу», - пишуть аналітики.

Вони також зауважили нещодавнє опитування громадської думки в Росії, яке показало, що настрої населення щодо війни в Україні за останні місяці практично не змінилися, і воно переважно апатично ставиться до війни, хоча більшість не підтримує другу хвилю мобілізації.

Читайте також: Путін залишається «смертельною загрозою» для НАТО і України - ISW

У ISW вважають, що Володимир Путін і російські урядовці, ймовірно, утрималися від висвітлення другої річниці повномасштабної агресії, намагаючись зберегти апатію громадськості, що частково дозволяє продовжувати війну без значного громадського резонансу. За їхніми оцінками, Путін, ймовірно, усвідомлює, що друга хвиля мобілізації буде непопулярною, і стурбований тим, що це викличе широке невдоволення. «Однак Путін може стати менш стурбованим громадськими настроями після свого переобрання в березні 2024 року і вирішити, що потреби Росії у збільшенні чисельності збройних сил переважають над ризиками широкого внутрішнього невдоволення», - підсумовують в інституті.

Як повідомляв Укрінформ, загальні бойові втрати російських загарбників з 24 лютого 2022 року по 26 лютого 2024 року орієнтовно становлять близько 410 700 осіб, зокрема 880 – за останню добу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-