Євросоюз наклав санкції на причетних до спроб дестабілізації в Молдові

Євросоюз наклав санкції на причетних до спроб дестабілізації в Молдові

Укрінформ
Європейський Союз сьогодні оголосив про розширення переліку осіб, які підпадають під санкції ЄС за спроби підриву суверенітету та незалежності Молдови.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської ради.

«Рада ЄС запровадила сьогодні обмежувальні заходи проти шести осіб та однієї установи за дії, спрямовані на дестабілізацію, підрив або загрозу для суверенітету та незалежності Республіки Молдова», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, санкції були застосовані проти мілітаризованої організації «Асоціація людей з еполетами Scutul Poporului», яка здійснювала неодноразові спроби підірвати роботу демократично обраного уряду Молдови, зокрема шляхом підбурювання до заворушень і насильницьких демонстрацій, а також проти лідера цієї організації.

Серед інших осіб, що потрапили під санкції ЄС – заступник керівника управління оперативної розвідки ФСБ РФ, відповідальний за приховані операції Росії на території Республіки Молдова, зокрема, її Придністровського регіону, що здійснювалися з 2016 року. Серед інших фігурантів санкційного списку – виконавчі особи медіатрастів, які є власниками кількох медіаканалів в країні, які регулярно поширювали повідомлення, що спрямовані на обструкцію та підрив демократичного політичного процесу. Перелік також включає інших осіб, що були долучені до поширення дезінформації, закликів до насильства або були пов’язані із справою «банківського шахрайства».

На осіб та установи, що включені до санкційного переліку ЄС, поширюється заморожування фінансових активів, громадянам та організаціям на території ЄС заборонено надавати їм будь-які фінансові ресурси. На фізичних осіб додатково поширюється заборона на подорожі, що закриває для них доступ на територію ЄС або на транзит його територією.

Читайте також: Київ рішуче реагуватиме на будь-які російські провокації у Молдові та Придністров’ї - МЗС

«Сьогоднішній санкційний перелік надсилає ще один важливий політичний сигнал непохитної підтримки ЄС на адресу Молдови її стійкості, безпеки, стабільності в економіці та в енергетичному постачанні перед фактом дестабілізуючих дій, що підбурюються зовнішніми акторами», - заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Як повідомлялося, за запитом Молдови ЄС запровадив рамкові умови для застосування обмежувальних заходів проти суб’єктів, що є відповідальними за підтримку або виконання дій, які підривають або загрожують суверенітету та незалежності Республіки Молдова, а також демократії, верховенству права, стабільності й безпеки. У травні 2023 року в цих правових рамках під дію санкцій ЄС потрапили перші 5 осіб.

Читайте також: Санду вірить, що незабаром з'явиться «геополітична можливість» вирішити конфлікт у Придністров’ї

Рада ЄС прийняла рішення відкрити переговори про членство з Україною і Молдовою 14 грудня 2023 року. Молдова, разом з Україною, отримала статус країни-кандидата на входження до ЄС 23 червня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-