Київ рішуче реагуватиме на будь-які російські провокації у Молдові та Придністров’ї - МЗС

Київ рішуче реагуватиме на будь-які російські провокації у Молдові та Придністров’ї - МЗС

Укрінформ
Посол з особливих доручень МЗС України Паун Роговей здійснив робочий візит до Молдови, в ході якого зустрівся з віцепрем'єр-міністром Республіки Молдова з питань реінтеграції Олегом Серебряном та лідером придністровського регіону Республіки Молдова Вадимом Красносельським.

Про це повідомило МЗС України, передає Укрінформ.

«Українська сторона як посередник у процесі придністровського врегулювання продовжує надавати сприяння Кишиневу та Тирасполю в пошуку шляхів взаєморозуміння, насамперед у питанні кінцевої мети переговорного процесу – реінтеграції Республіки Молдова», - зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

Під час зустрічей співрозмовники обговорили сучасний стан придністровського врегулювання, обмінялися думками щодо шляхів розв'язання проблемних питань економічного та соціально-гуманітарного характеру у відносинах між Кишиневом та Тирасполем.

«Україна виступає виключно за мирне врегулювання придністровського питання із збереженням суверенітету і територіальної цілісності Республіки Молдова у межах її міжнародно визнаних кордонів. Водночас Київ буде рішуче реагувати на будь-які провокації, спрямовані як на втягування придністровського регіону у війну Росії проти України, так і на дестабілізацію ситуації в Молдові загалом», - заявили в МЗС.

Українська сторона підтвердила свою позицію щодо нефункціональності формату «5+2» у зв’язку з присутністю у ньому країни агресора – РФ.

Читайте також: «Занепокоєння» Лаврова долею росіян у Придністров’ї є спробою дестабілізації Молдови - посол України

Крім того, Україна продовжує виступати за якнайшвидше виведення з території придністровського регіону російських військ, утилізації боєприпасів на складах у н.п. Ковбасна, переформатування місії на Дністрі з військової у цивільну.

Зі свого боку, під час зустрічі представник Тирасполя підтвердив готовність до продовження втілення у взаємодії з Кишиневом досягнутих домовленостей щодо забезпечення нових транспортних коридорів для українського експорту.

Українська сторона також висловила готовність розглянути питання щодо відновлення виїзного консульського обслуговування громадян України на території придністровського регіону Республіки Молдова. Основна умова - забезпечення належного рівня безпеки діяльності українських консульських співробітників, а також гарантії їхнього безперешкодного переміщення до/з місця проведення виїзних консульських дій, зазначили в МЗС.

Читайте також: Молдова просить провести розслідування після навчань «миротворців» РФ у Придністров’ї

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров 14 лютого заявив, що Захід зупинив переговорний процес щодо Придністров’я у форматі 5+2. Цей формат включав Росію, Україну, Придністров’я, Молдову й Організацію з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) як посередників та ЄС і США як спостерігачів. Лавров заявив, що Росія «зробить усе», щоб відновити процес 5+2.

Лавров також стверджував, що в Придністров’ї перебуває близько 200 тис. російських громадян, Росія «стурбована їхньою долею» і «не дозволить їм стати жертвами чергової авантюри Заходу».

Як повідомлялося, віцепрем’єр-міністр Молдови Олег Серебрян 28 січня сказав, що Молдова не повернеться до процесу 5+2, доки російсько-українські відносини не покращаться і війна Росії в Україні триватиме.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-