У ЄС планують створити посаду єврокомісара з питань оборони - Politico

У ЄС планують створити посаду єврокомісара з питань оборони - Politico

Укрінформ
У ЄС розглядають можливість створення посади єврокомісара з питань оборони, який контролюватиме промислові аспекти оборонної політики блоку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico з посиланням на власні джерела.

"У зв’язку з війною, що вирує в Україні, а кандидатуру Дональда Трампа знову включено у виборчий бюлетень у США, ЄС розглядає можливість створення нової посади комісара з питань оборони для контролю за промисловими аспектами оборонної політики", - повідомили троє людей, які безпосередньо знайомі з цим питанням.

Відповідаючи на запитання про плани щодо створення посади комісара з оборони, один з високопоставлених дипломатів ЄС сказав: "Я б здивувався, якби вони цього не зробили. До оборони може бути докладено суттєвий фінансовий пакет. Тому вам знадобиться хтось, хто буде за цим стежити".

Читайте також: Посилення оборонних спроможностей Європи не є альтернативою для НАТО - Столтенберг

"Хоча рішення про склад та функції своєї колегії ухвалюватиме новий керівник Єврокомісії, я можу підтвердити, що президентка Урсула фон дер Ляєн дуже позитивно ставиться до цього", - заявив Politico представник Єврокомісії.

Представник Комісії та високопоставлений чиновник з великої країни ЄС також сказав, що хоча розмови про цю посаду були серйозними, дискусії щодо її масштабів, ймовірно, будуть суперечливими.

"Зростає думка, що Європа повинна зробити набагато більше в обороні. Тож ми, швидше за все, побачимо щось з такою назвою", — додав неназваний чиновник.

Як повідомлялося, з початку російського військового вторгнення РФ в Україну загальний обсяг допомоги, яку ЄС надав Україні, перевищив 85 мільярдів євро.

Водночас необхідність надання Україні зброї та боєприпасів виявила "вузькі місця" в системі безпеки й оборони Євросоюзу, що стало стимулом для нарощування спроможностей європейської оборонної промисловості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-