Посилення оборонних спроможностей Європи не є альтернативою для НАТО - Столтенберг

Посилення оборонних спроможностей Європи не є альтернативою для НАТО - Столтенберг

Укрінформ
Цілеспрямована політика європейських союзників по Альянсу на зміцнення та нарощування власних оборонних спроможностей не є альтернативою для НАТО.

Про це сьогодні у Брюсселі перед початком зустрічі міністрів оборони країн НАТО заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так він відповів на запитання преси, чи не означають заяви ймовірного кандидата у президенти США Дональда Трампа про неготовність США захищати європейських союзників «початок кінця» для НАТО і започаткування чогось нового на Європейському континенті.

«Ми вітаємо той факт, що європейські союзники інвестують більше в оборону. НАТО закликало їх до цього багато-багато років: більше інвестувати в розвиток спроможностей, нарощувати сили та підвищувати їхню готовність. Зараз європейські союзники роблять саме так, дуже добре. Але це не є альтернативою для НАТО, це шлях до зміцнення НАТО. Це не породжує жодних шляхів, які б відділяли Європу від Північної Америки. Наша сила – у тому, що Європа та Північна Америка в НАТО разом», – наголосив Столтенберг.

Він нагадав, що ті союзники по НАТО, які не є членами Євросоюзу, покривають 80% оборонних витрат Альянсу. Але мова йде не лише про ресурси, а також про географію. Стабільність південного флангу НАТО забезпечує такий важливий союзник, як Туреччина. На півночі Норвегія і Ісландія, які не володіють значною військовою потугою, тим не менш, відіграють критично важливу роль для підтримання трансатлантичного зв’язку та для захисту комунікацій між Америкою і Європою.

Читайте також: У Білому домі прокоментували заяви Трампа щодо надання позик замість допомоги іншим країнам

«На заході ми маємо США, Канаду, і також – Велику Британію. Тож сила НАТО – у тому, що Європа та Північна Америка стоять разом, і на нас припадає 50% військової потужності світу. Тож, коли ми стоїмо разом, ми можемо надіслати чітке послання будь-якому агресору щодо нашої спроможності захистити наш союз та кожного союзника», – сказав генеральний секретар НАТО.

Він зауважив, що Стаття 5-та Вашингтонського договору була і залишається основою трансатлантичної безпеки та потужних спроможностей Альянсу, де всі діють за принципом «один за всіх, всі за одного».

«В тому, що стосується ядерного зброї. НАТО має систему ядерного стримування, і вона надійно працювала десятиліттями. Ми маємо переконатися, що ці ядерні сили стримування залишаються захищеними й безпечними. Ми погодили необхідні процедури управління та розробили відповідні доктрини. Це результат спільних зусиль США та європейських союзників. Ми не маємо робити нічого, що може підірвати (таку систему стримування). Це могло б створити більше невизначеності та більше підстав для непорозумінь та прорахунків», – додав Столтенберг.

Читайте також: Заяви Трампа про заохочування нападів Росії на країни НАТО розраховані на гучні заголовки - дипломат

Як повідомлялося, 15 лютого у Брюсселі відбувається зустріч міністрів оборони країн Альянсу, в рамках якого відбудеться засідання Ради Україна-НАТО. Як очікується, міністр оборони України Рустєм Умеров візьме участь у цьому заході в режимі телеконференції.

Фото: gdpr-info.eu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-