Орбан заявив, що Україна має бути буфером між Заходом та Росією

Орбан заявив, що Україна має бути буфером між Заходом та Росією

Укрінформ
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Україна має стати буферною зоною між Росією та НАТО, інакше вона "втратить свою територію", бо росіяни атакуватимуть її "знову і знову".

Як передає Укрінформ, про це проросійський глава угорського уряду заявив в інтерв’ю колишньому канцлеру Австрії Вольфгангу Шюсселю в рамках проєкту газети Die Presse "European Voices".

"Подобається нам це чи ні, подобається це українцям чи ні, Україна знаходиться на карті світу там, де вона є. Найкращою перспективою для неї було б, щоб вона стала буферною зоною між Росією і Заходом – звичайно, з гарантіями безпеки. Якщо це не вдасться, Україна втратить свою територію. Росіяни знищуватимуть Україну знову і знову, і знову, і знову. Росія ніколи не прийме на своєму порозі такого члена ЄС і НАТО, як Україна. Ніколи", - заявив Орбан.

Таким чином угорський прем’єр відреагував на заяву ексканцлера Австрії, який вважає, що зараз є лише "одне рішення, яке має сенс" – "негайний початок переговорів про членство України в ЄС і НАТО та одночасний початок переговорів про припинення вогню". Коментуючи відповідь Орбана, Шюссель заявив, що "не можна просто стояти осторонь і нічого не робити, поки Росія безперешкодно захоплює Україну". Він також нагадав про угорську революцію 1956 року, яка була придушена радянськими військами, і що тоді угорці, як і зараз українці, жертвували своїм життям "за свою незалежність, за свою свободу і за Європу".

Читайте також: Терпіння НАТО щодо ратифікації «шведського» протоколу Угорщиною не безмежне - Салліван

Між тим, нинішній глава угорського уряду заявив, що українці зараз "не захищають Європу, на відміну від тодішньої Угорщини". "Україна не пропонує нам, європейцям, ніякої додаткової безпеки, тому що більшість з нас вже є членами НАТО, яке набагато сильніше за Росію. Немає жодної небезпеки, що Росія нападе на члена НАТО", - заявив Орбан.

Прем’єр Угорщини також повідомив, що "за два тижні до початку війни" він був у Москві і нього "появилося відчуття, що вторгнення можливе". За словами Орбана, після візиту до РФ він розповів про свої враження генсеку НАТО, сказавши йому, що "росіяни думають, що їм доведеться рано чи пізно вирішити конфлікт з Україною силою, якщо Україна хоче приєднатися до НАТО".

За словами Орбана, ще у 2008 році він говорив, що єдиним способом уникнути війни було "негайно розпочати переговори про майбутнє членство України в НАТО". "Скоріш за все, жодної згоди щодо України та не було б, але принаймні ми отримали б певний час на роздуми про те, як нам звільнитися від вкрай конфронтаційного ставлення Росії", - сказав він.

Угорський прем’єр також вважає, що тоді Росія була "занадто слабка, щоб заблокувати розширення НАТО, яке також включало Україну".

Коментуючи питання про те, "як можна далі довіряти Росії", Орбан заявив, що проблема ЄС полягає в тому, "що нам бракує сили". "Ми, європейці, недостатньо сильні, щоб росіяни сприймали нас серйозно. Це – гра сили. Це – війна. Тому ми повинні показати силу і чітко донести до росіян свою позицію: у нас є інтереси, у них є інтереси - ми можемо укладати угоди на такій основі", - сказав він.

Читайте також: Туск: ЄС втомився від Орбана, а не від України

Коли ексканцлер Австрії зауважив, що "погодитися на припинення вогню зараз означало б де-факто поразку України", Орбан відповів, що "це залежить від того, як ви бачите майбутнє" та додав: "Українці можуть втратити ще більше території, можливо, навіть війну".

При цьому, він заявив, що люди в Європі зараз "незадоволені тим, що їхні уряди надають Україні все більше і більше фінансової підтримки" а тому "ми не можемо дозволити собі надати Україні фінансові засоби, які б дозволили їй досягти воєнної перемоги".

Як повідомлялося, у листопаді 2023 року глава МЗС Угорщини під час Ради міністрів ОБСЄ у Скоп’є закликав припинити постачання зброї Україні, бо це "затягує війну".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-