Терпіння НАТО щодо ратифікації «шведського» протоколу Угорщиною не безмежне - Салліван

Терпіння НАТО щодо ратифікації «шведського» протоколу Угорщиною не безмежне - Салліван

Укрінформ
Союзники з Альянсу сподіваються, що Угорщина невдовзі ратифікує протокол про входження Швеції до НАТО, та завершить, таким чином процес розширення Альянсу до 32 країн, хоча терпіння союзників у цьому сенсі не безмежне.

Про це в середу у Брюсселі під час пресконференції за підсумками зустрічі радників з національної безпеки країн Альянсу, заявив радник з національної безпеки Сполучених Штатів Джейк Салліван (Jake Sullivan), повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так він відповів на запитання журналістів щодо ставлення до факту, що Угорщина порушила власну обіцянку не бути останньою країною-союзницею, яка ратифікує протокол про входження Швеції в НАТО.

«Сьогодні під час сесії за участі радників з національної безпеки ми чули від них, одного за одним, що прийшов час швидко прийняти Швецію. Це було адресовано представнику Угорщини. Дійсно, вони залишилися останніми. Це справа надійності та зобов’язань, щоб вони (Угорщина, - ред.) здійснили необхідні кроки для завершення парламентського процесу, щоб НАТО, де факто, могло привітати Швецію як 32-го члена Альянсу», - зазначив Джейк Салліван.

Він зауважив, що на цьому шляху вперед Альянс перебуває у тісному контакті із самою Швецією та проводить із нею постійні консультації.

«Я тут не для того, щоб робити якісь погрози або спекуляції щодо наших подальших дій, але, безумовно, наша терпіння у цьому не може бути нескінченним. Тож ми продовжимо уважно спостерігати, з надією, що буде конструктивна вирішення цього питання у дуже короткий термін», - наголосив представник Адміністрації США.

У свою чергу генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час цієї ж пресконференції підкреслив, що очікує на ратифікацію «шведського» протоколу парламентом Угорщини вже наприкінці лютого поточного року.

«Я розмовляв із прем’єр-міністром (Орбаном) кілька днів тому, і він дуже чітко заявив, що рішуче підтримує членство Швеції в Альянсі. Очевидним є також те, що парламент Угорщини зараз не на сесії, але він знову збереться наприкінці лютого. Тож послання було таким, що вони приймуть рішення з ратифікації протоколу (про входження) Швеції. Я очікую, що Швеція стане повноправним членом у найближчому майбутньому», - сказав генеральний секретар НАТО.

При цьому він нагадав, що з лютого 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну відбувся один з найбільш швидких процесів розширення НАТО за всю його історію. Фінляндія й Швеція подали заявки у травні 2022 року, у липні цього ж року вони отримали запрошення. Фінляндія стала повноправним членом НАТО у квітні минулого року, і, як очікується, Швеція також стане повним членом Альянсу «дуже швидко». Це за словами Столтенберга, свідчить, що НАТО стає більшим й сильнішим.

Як вже повідомлялося, Туреччина 25 січня офіційно затвердила ратифікацію вступу Швеції до НАТО. Відповідне рішення опублікували в Офіційному віснику за підписом президента країни, після чого воно набуло чинності.

Таким чином, Угорщина залишається останньою країною у складі НАТО, яка на цей час не змогла завершити парламентську процедуру ратифікації протоколу про входження Швеції до Альянсу.

Фото: France Inter Presse

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-