Мішель вважає за необхідне повернутися до ідеї Європейської оборонної спільноти

Мішель вважає за необхідне повернутися до ідеї Європейської оборонної спільноти

Укрінформ
Євросоюз має повернутися до ідеї Європейської оборонної спільноти, щоб бути здатним захистити європейський суверенітет.

На цьому наголосив президент Європейської ради Шарль Мішель на щорічному форумі групи Європейського інвестиційного банку у Брюсселі, передає Укрінформ.

«Сьогодні мир і безпека знову зазнають атаки у Європі та в усьому світі. Війна Росії проти України є жорстоким нагадуванням про це. Миру лише в межах кордонів ЄС вже недостатньо, щоб гарантувати мир за його кордонами. Через майже 70 років після виникнення ідеї Європейського оборонної спільноти перед нашим поколінням постає очевидний виклик: ми маємо будувати наш Європейський суверенітет, нашу відкриту стратегічну автономію, цегла до цегли, і швидше», - наголосив Мішель.

За його словами, з огляду на кліматичні зміни, цифрову революцію, пандемію, конфлікти, а також війну у найближчому сусідстві Європа постала перед періодом невизначеності. Від того, які відповіді ЄС знайде на ці виклики, залежить, яким він буде протягом наступних десятиліть.

Читайте також: Український ВПК має стати частиною європейської оборонної промисловості - фон дер Ляєн

Президент Євроради зауважив, що засновники Євросоюзу знали про те, що мир та заможність можуть бути гарантовані лише за умови безпеки. Саме тому Жан Моне представив свого часу план Європейської оборонної спільноти, який, утім, був відхилений у 1954 році.

Оновлений Європейський Союз має бути спроможним просувати європейські цінності та захищати власні інтереси, бути достатньо сильним для привнесення позитивних змін у світі, заявив Мішель. Для цього Євроспільнота має зосередити зусилля на двох головних напрямках: посиленні економічної основи шляхом інвестування, інновацій та технологій, з використанням переваг єдиного ринку, і посилення європейської безпеки й оборони.

«Оборона є однією з основ нашого європейського суверенітету. Ми маємо діяти швидше та рішучіше…. Відколи Росія розпочала війну проти України, ми вже здолали численні табу, зробили те, що було немислимим ще за кілька днів до початку (повномасштабної) війни. Ми поставили Україні зброю через Європейський фонд миру на суму понад 5 мільярдів євро, а загальний обсяг військової допомоги від ЄС та країн-членів для України з початку війни сягнув близько 28 мільярдів євро», - нагадав керівник Євроради.

За його словами, ще одним важливим напрямком безпекової реформи ЄС є спільне замовлення військового обладнання. На цей час Європейське оборонне агентство уклало майже 60 рамкових контрактів на виготовлення запасних частин та боєприпасів. Це дозволить забезпечити постачання військового обладнання протягом 2024-2025 років на суму 1,5 мільярда євро. Євросоюзу також вдалося значно наростити оборонне виробництво, зокрема, обсяг виробництва артилерійських боєприпасів калібру 155 мм зріс на 40 відсотків від початку повномасштабної війни.

«Я переконаний, що справжній єдиний ринок для оборони має підсилити нову еру європейської безпеки. Оборонні витрати європейських союзників зросли у середньому більш ніж на 8 відсотків минулого року, який став дев’ятим роком поспіль безперервного збільшення оборонних витрат. У 2022 році чверть цих видатків, або майже 60 мільярдів євро, були спрямовані в оборонні інвестиції. Це означає, що ми можемо інвестувати принаймні 600 мільярдів євро в оборону протягом наступних 10 років», - сказав Мішель.

На його думку, це допоможе ЄС подолати фрагментацію оборонного ринку, включаючи систему виробництва та попиту, покращити регуляторне правове поле, відкрити більш визначену перспективу для розвитку оборонної промисловості.

Він привітав рішення ЄІБ інвестувати 8 мільярдів євро у фінансування оборонних програм у відповідь на заклик Євроради.

Читайте також: Снаряди для України: Кулеба назвав три термінові кроки, яких очікує від ЄС

Як повідомлялося, з початку російського військового вторгнення РФ в Україну загальний обсяг допомоги, яку ЄС надав Україні, перевищив 85 мільярдів євро.

Водночас необхідність надання Україні зброї та боєприпасів виявила «вузькі місця» в системі безпеки й оборони Євросоюзу, що стало стимулом для нарощування спроможностей європейської оборонної промисловості.

Фото: MTI 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-