Рада міністрів ЄС сьогодні розгляне пакет заходів із захисту демократії - глава МЗС Бельгії

Рада міністрів ЄС сьогодні розгляне пакет заходів із захисту демократії - глава МЗС Бельгії

Укрінформ
Рада ЄС із загальних питань на першому у новому році засіданні розгляне пакет заходів із захисту демократії та запобігання зовнішньому інформаційному втручанню перед європейськими виборами, які мають відбутись у червні.

Про це перед початком зустрічі заявила міністр закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Бельгія перебрала на себе Головування в ЄС у вирішальний момент, коли громадяни 67 країн цього року йдуть на вибори, що охоплять майже половину населення світу. Ми постаємо перед хвилею екстремізму, маніпуляцій, дезінформації. Тому важливо як ніколи захистити наші демократії. Тож ми матимемо перші політичні дебати навколо захисту демократії, пакета, який був представлений у грудні Європейською комісією», - сказала Лябіб.

Вона зауважила, що головним завданням та метою цих пропозицій є аналіз вразливостей та заходи із захисту виборчого процесу в Європі. Ці зусилля мають координуватися на рівні всіх країн ЄС.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо ймовірних заходів впливу на економіку Угорщини, якщо вона знову блокуватиме надання Україні фінансової допомоги під час спеціальної зустрічі Європейської ради 1 лютого, представниця бельгійського уряду зауважила, що про будь-які подальші кроки можна буде говорити лише за результатами саміту.

Читайте також: ЄС може ухвалити €5 мільярдів військової допомоги Україні впродовж наступних днів - Боррель

«Я вважаю, що найважливіше - досягти згоди серед 27 країн. Ми напружено над цим працюємо, це наш пріоритет. Після цього саміту ми побачимо, якою може бути є альтернатива. Але мета - досягти згоди серед усіх 27 країн... Ми розглянемо той самий проєкт, який був представлений у грудні», - сказала Лябіб.

Як повідомлялося, у зв’язку зі збільшенням кількості зовнішніх інформаційних маніпуляцій та дезінформації, спрямованих проти європейських країн з наближенням виборів, Єврокомісія запропонувала пакет заходів протидії, зокрема, в межах Кодексу поведінки великих інтернет-платформ із виявлення та оперативного усунення фейкових новин та інформаційних провокацій.

Читайте також: ЄС погрожує саботувати економіку Угорщини, якщо Орбан заблокує допомогу Україні - FT

1 лютого в Брюсселі відбудеться спеціальна Європейська рада, яка повернеться до розгляду змін до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, що, зокрема, передбачають створення Українського фонду у 50 мільярдів євро для фінансової та бюджетної підтримки України на наступні чотири роки. Спроба ухвалити таку пропозицію Єврокомісії на рівні лідерів ЄС у грудні була заблокована Угорщиною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-