ЄС погрожує саботувати економіку Угорщини, якщо Орбан заблокує допомогу Україні - FT

ЄС погрожує саботувати економіку Угорщини, якщо Орбан заблокує допомогу Україні - FT

Укрінформ
Європейський Союз готовий запровадити план саботажу угорської економіки, якщо Будапешт заблокує фінансову допомогу Україні на саміті лідерів ЄС, який відбудеться 1 лютого.

Як передає Укрінформ, про це повідомила газета Financial Times після ознайомлення з конфіденційним документом, розробленим чиновниками ЄС.

Раніше прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв заблокувати використання бюджету ЄС для виділення Україні €50 мільярдів фінансової допомоги на екстреному саміті лідерів 1 лютого.

У відповідь офіційний Брюссель підготував документ, де окреслив певну стратегію, а саме, поставити під загрозу її курс валюти та спричинити крах довіри інвесторів, якщо Будапешт відмовиться зняти вето на виділення допомоги Україні цього тижня.

Зазначається, що якщо Орбан не зніме вето, інші лідери ЄС мають публічно пообіцяти назавжди припинити фінансування Будапешта з боку Євросоюзу, викликавши різке зростання і курсу форинтів, і вартості запозичень для країни.

Читайте також: США не знають про жодні умови Угорщини для ратифікації членства Швеції в НАТО

«Це Європа каже Віктору Орбану «досить». У вас може бути пістолет, але у нас є базука», — сказав європейський директор консалтингової компанії Eurasia Group Муджтаба Рахман.

Також у документі вказується, що «у разі відсутності згоди на саміті 1 лютого інші глави держав і урядів публічно заявлять, що в світлі неконструктивної поведінки прем’єр-міністра Угорщини вони не можуть собі уявити, що Будапешт отримуватиме кошти від ЄС».

У відповідь угорський міністр у справах ЄС Янош Бока у коментарі для FT заявив, що Будапешт не знає про цю фінансову загрозу з боку Брюсселя, додавши, що його країна «не піддається тиску».

Читайте також: ЄС може позбавити Угорщину права голосу, якщо Орбан заблокує допомогу Україні - Politico

Як повідомляв Укрінформ, у ЄС готові позбавити Угорщину права голосу, якщо угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан знову спробує заблокувати €50 мільярдів фінансової допомоги Україні на саміті 1 лютого.

Фото: hungarytoday.hu 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-