Російські в’язні, що воюють проти України, більше не мають помилування від Путіна - ВВС

Російські в’язні, що воюють проти України, більше не мають помилування від Путіна - ВВС

Розслідування
Укрінформ
Російські в’язні, які поїхали воювати проти України, замість помилування від президента РФ Володимира Путіна тепер отримують лише умовне звільнення, а служити їм належить до кінця війни.

Про це йдеться у розслідуванні ВВС, передає Укрінформ.

Масовим вербуванням ув'язнених на війну влітку 2022 року займався засновник ПВК "Вагнер" Євгеній Пригожин, а з лютого 2023 року відправленням на фронт ув'язнених займається Міноборони Росії. Арештантам обіцяли помилування президента, шість місяців на передовій штурмовиком, після цього - повернення додому. Як заявляв сам Пригожин, на фронт за цією схемою вирушили майже 50 тисяч росіян, схожі цифри називали російські правозахисники.

Журналісти ВВС із повідомлень родичів ув’язнених і з розповідей самих бойовиків, дізнались, що тепер термін контракту з Міноборони становить не шість місяців, як було раніше, а рік, а сам контракт продовжують автоматично. Також під час підписання контракту ув’язнених попереджають, що воюватимуть вони до кінця війни.

Засуджені воюють в статусі умовно звільнених і більше не отримують помилування від Путіна. Проте ЗМІ нагадує, що з юридичної точки зору це не "умовно-дострокове звільнення", адже цей статус надає лише відповідне рішення суду. Для "умовного звільнення", норма про яке з’явилась у російському законодавстві зовсім нещодавно, достатньо рішення колонії чи військкомату, де ув’язнені підписували контракт.

Повне звільнення і погашення судимості ув’язнені отримають тільки в разі отримання держнагороди або у зв’язку із закінченням війни, втратою здоров'я або досягненням граничного віку.

Видання уточнює, що участь президента Росії в цьому процесі не потрібна, хоча раніше тільки він особисто підписував укази про помилування ув'язнених.

Читайте також: Вбивство Пригожина організував Патрушев - WSJ

Журналісти вивчали повідомлення родичів бійців «Шторм Z» в соцмережах і дійшли висновку, що набір спецроти ув’язнених припинився ще в серпні минулого року. З вересня в’язнів записують до підрозділів «Шторм V».

Станом на 23 січня ВВС, російському виданню "Медіазона" і волонтерам вдалося встановити імена 8 011 ув'язнених, які загинули у війні проти України. Щонайменше 1100 з них воювали у загонах "Шторм Z" або "Шторм V".

Раніше російські ЗМІ повідомляли, що за участь у війні в Україні Путін помилував серійного убивцю із Сахаліну Дениса Горіна та Миколу Оголобяка, який був засуджений за ритуальні вбивства підлітків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-