Вбивство Пригожина організував Патрушев - WSJ

Вбивство Пригожина організував Патрушев - WSJ

Укрінформ
Вбивство ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, який загинув у авіакатастрофі, відбулося після двомісячної підготовки та схвалення секретарем ради національної безпеки РФ Миколою Патрушевим.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє WSJ.

"Микола Патрушев, головний соратник російського лідера протягом десятиліть, ініціював вбивство бунтівного лідера групи найманців "Вагнера", – йдеться у повідомленні.

За словами представників західної розвідки та колишнього офіцера російської розвідки, вбивство готувалося два місяці та було схвалено найстарішим соратником і довіреною особою президента РФ Володимира Путіна, колишнім шпигуном, на ім'я Микола Патрушев.

Читайте також: Кулеба – про переговори з РФ: Запитайте у Пригожина, він домовився з Путіним, а той його вбив

Про роль Патрушева як рушія плану вбивства Пригожина раніше не повідомлялося.

Зазначається, що Патрушев давно попереджав Путіна, що залежність Москви від бойовиків "Вагнера" в Україні надає Пригожину занадто великого політичного та військового впливу, який дедалі більше загрожує Кремлю.

За словами колишнього офіцера розвідки РФ, який підтримує зв’язок з наближеними до диктатора та секретаря ради нацбезпеки людьми, ситуація змінилася, коли у жовтні Пригожин зателефонував Путіну та, вилаявши його, поскаржився на брак припасів. Свідком цієї розмови був Патрушев.

Зазначається, що на початку серпня Патрушев віддав наказ своєму помічникові розробити план ліквідації Пригожина, розповів неназваний колишній російський розвідник. Західні спецслужби стверджують, що Путіну його пізніше показали, і той не став заперечував.

23 серпня ватажок Вагнера чекав в аеропорту Шереметьєво, поки його літак перевірять та підготують до вильоту. Саме тоді, стверджують співрозмовники WSJ у західних спецслужбах, під крило літака заклали невелику бомбу.

Вже за пів години після зльоту вона вибухнула – усі десять людей на борту літака загинули. Кремль свою причетність заперечує.

Патрушев та інші російські чиновники на запити WSJ про коментарі не відповіли.

Читайте також: Росія реабілітує «вагнерівців» після невдалої спроби заколоту - британська розвідка

Як повідомлялося, ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин 23 червня оголосив демарш проти російського військового керівництва, зокрема проти міністра оборони РФ Сергія Шойгу. Білоруський диктатор Олександр Лукашенко провів переговори з Пригожиним, після чого той заявив, що бійці угруповання повертаються до польових таборів.

Пізніше, у серпні, сталася авіакатастрофа, в якій загинуло усе керівництво ПВК "Вагнер". Наприкінці жовтня стало відомо, що ПВК стає підрозділом у складі Росгвардії, і ним нині керує син загиблого Пригожина Павло. При цьому "Вагнер" поновив набір найманців та заявив, що повернеться на війну в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-