Депутати Бундестагу обіцяють відреагувати у разі зменшення підтримки США для України

Депутати Бундестагу обіцяють відреагувати у разі зменшення підтримки США для України

Укрінформ
У німецькому керівництві є чітке розуміння необхідності підтримки України, отже у разі скорочення залученості Сполучених Штатів Берлін задіюватиме механізми відповіді на можливі надзвичайні ситуації.

Про це заявили речники парламентських фракцій трьох партій правлячої коаліції на пресконференції в пʼятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, представник партії «Зелених» Свен-Крістіан Кіндлер зауважив, що війна в центрі Європи загрожує не лише свободі в Україні, але свободі в Європі, в Німеччині; тому люди в Україні мають бути впевнені в солідарності німців.

«Але йдеться також і про наші власні інтереси, в Європі, в Німеччині, щоби Україна не програла в цій боротьбі, тому ми продовжуватимемо її підтримувати. Ми єдині щодо цього в коаліції», - підкреслив депутат Бундестагу.

Він визнав, що ситуація в Україні може погіршитися, адже такі країни як КНДР постачають ракети РФ, в Конгресі США є радикально налаштовані республіканці, які виступають проти будь-якої допомоги Україні, а деякі держави ЄС уже не хочуть надавати так багато допомоги як раніше. Тож на Німеччині в такій ситуації лежить особлива відповідальність, додав він.

Речник з бюджетної політики Вільної демократичної партії Отто Фріке своєю чергою запевнив, що якщо, з бюджетної точки зору, виникне ризик, пов’язаний з обранням президентом США Дональда Трампа (який почав би виконувати обов’язки не раніше січня 2025 року) і рішенням Конгресу більше не виділяти допомогу Україні, німецький парламент зможе відреагувати на «загрозу».

«Бундестаг неодноразово показував, що якщо складається екстрена ситуація, він завжди може впоратися», - підкреслив політик. Коли буде чітко зрозуміло, що є загроза, «наприклад, що росіяни просуваються в Україні і треба щось негайно робити», тоді Бундестаг може і повинен дуже швидко реагувати, для цього є законодавчі інструменти, пояснив Фріке. Він висловив упевненість, що якщо до цього дійде, партії правлячої коаліції матимуть підтримку опозиційного блоку ХДС/ХСС.

Денніс Роде від Соціал-демократичної партії також підтвердив, що всі сподіваються, що до скорочення допомоги з боку США не дійде, але якщо так станеться, то урядова коаліція досягла згоди по політичному пункту щодо підтримки України. «Готовність є», - коротко констатував він.

Читайте також: У Конгресі США схвалили законопроєкт про тимчасове фінансування уряду, запобігши шатдауну

Напередодні пізно ввечері бюджетний комітет Бундестагу на «коригувальному засіданні» вніс останні штрихи в запропонований урядом федеральний бюджет на 2024 рік. Канцлер Олаф Шольц привітав це і зазначив, що «попри важкі вихідні умови, вдалося зрештою узгодити документ з чіткими акцентами», - передав слова Щольца представник федерального уряду Вольфганг Бюхнер на брифінгу в п’ятницю.

Ухваленню передували тижні політичних суперечок через необхідність запровадження жорсткої економії по багатьох пунктах. Комітет ухвалив рішення про основний фінансовий документ з видатками близько 476,8 мільярда євро та новими кредитами на суму близько 39 мільярдів євро.

Остаточне рішення щодо бюджету на 2024 рік Бундестаг і Бундесрат мають прийняти на початку лютого.

Нагадаємо, в документі передбачено збільшення вдвічі військової підтримки Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-