Блінкен у Туреччині говорив про ситуацію в Газі, вступ Швеції до НАТО та «зерновий коридор»

Блінкен у Туреччині говорив про ситуацію в Газі, вступ Швеції до НАТО та «зерновий коридор»

Укрінформ
Держсекретар США у ході візиту до Туреччини обговорив з її керівництвом двосторонні відносини, ситуацію в Газі, вступ Швеції до НАТО, а також постачання продовольства Чорним морем на світові ринки.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на TRT Haber.

“За інформацією з дипломатичних джерел, під час зустрічей було всебічно обговорено відносини між двома країнами. Міністр закордонних справ Фідан сказав своєму співрозмовнику, що Туреччина очікує на завершення процесу закупівлі літаків F-16”, - повідомляє телеканал.

Щодо ратифікації протоколу про членство Швеції в НАТО, Фідан сказав, що остаточне рішення ухвалюватиме парламент Туреччини.

“Обидва міністри також дали оцінку людській трагедії, яка триває в Газі. Вказуючи на те, що агресія Ізраїлю є загрозою для всього регіону, Фідан підкреслив, що необхідно негайно оголосити припинення вогню та забезпечити безперебійну гуманітарну допомогу Газі, а також закликав до якнайшвидшого початку переговорів стосовно рішення про створення двох держав”, - повідомили джерела, обізнані з ходом переговорів.

Читайте також: У Туреччині заявили про затримання 34 підозрюваних у шпигунстві на користь Ізраїлю

Окрім того, глава МЗС Туреччини наголосив, що його країна не хоче напруги в Чорному морі.

“Міністр Фідан також торкнувся питання зусиль (Туреччини - ред.) щодо безпечної доставки харчових продуктів, вироблених у Росії та Україні, на світові ринки”, - повідомляє телеканал.

Під час зустрічі також обговорювалися переговори між Азербайджаном і Вірменією та регіональні питання, зокрема ситуація в Сирії та Іраку.

Читайте також: Через «зерновий коридор» проведені понад 14 мільйонів тонн вантажів - Зеленський

За інформацією Директорату з комунікацій адміністрації президента Туреччини, на зустрічі Ентоні Блінкена Реджепом Тайїпом Ердоганом, окрім міністра закордонних справ, були присутні директор Національної розвідувальної організації Ібрагім Калин і посол США в Анкарі Джеффрі Флейк.

Як повідомляв Укрінформ, Блінкен на зустрічах у Стамбулі підкреслив важливість ратифікації Туреччиною заявки щодо членства Швеції у НАТО.

Нагадаємо. очільник Держдепу США у четвер вирушив у турне до Європи та на Близький Схід, під час якого має відвідати вісім країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-