Єврокомісія зможе самостійно вносити треті країни до списків з відмивання грошей

Єврокомісія зможе самостійно вносити треті країни до списків з відмивання грошей

Укрінформ
Після ухвалення нового регуляторного пакета Єврокомісія отримає можливість самостійно приймати рішення щодо включення третіх країн, що знаходяться за межами ЄС, до «сірого» або «чорного» списку.

Про це сьогодні у Брюсселі під час представлення нового регуляторного пакета ЄС з боротьби проти відмивання грошей заявила Єврокомісар з фінансових послуг, фінансової стабільності та ринку капіталів Мейрид Макгіннесс (Mairead McGuinness), повідомляє кореспондент Укрінформу.

Рішення залежатиме від загроз відмивання грошей, що існують у таких країнах, з відповідними засобами реагування на ці загрози.

«У тому, що стосується третіх країн, безумовно, ми діємо разом з оперативною групою FATF (Група з розробки фінансових засобів боротьби з відмиванням грошей – ред.). Але наслідки включення до списків будуть різними для кожної країни, відповідно до загроз, які вона несе для фінансової системи ЄС. Тож ми матимемо «сірий» перелік для країн, більш налаштованих на співпрацю, які мають недоліки в їх системі. І ми будемо мати «чорний» список для країн, що з нами не співпрацюють, вони постануть перед повним пакетом наших посилених заходів реагування та контрзаходами», - сказала Єврокомісар.

Читайте також: Євросоюз створює новий орган з протидії відмиванню грошей

За її словами, на додаток до рекомендацій FATF, Єврокомісія також зможе самостійно включати треті країни до згаданих переліків, автономно вирішувати, включати їх до сірого або до чорного списку.

Макгіннесс зазначила, що Єврокомісія рішуче налаштована боротися з фінансовими злочинами, і розраховує у цьому на підтримку Європарламенту та країн-членів, які зараз опрацьовують новий пакет заходів у сфері боротьби з відмиванням грошей. Оскільки це явище не зупиняється на кордонах, це глобальний виклик, який потребує глобальної відповіді.

Читайте також: Дві країни ЄС наклали арешт на російські активи у справі про відмивання коштів

Як повідомлялося, Євросоюз проводить цілеспрямовану політику у боротьбі із відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. В рамках реалізації Плану дій із боротьби з відмиванням грошей Євросоюз постійно оновлює перелік країн, які мають слабку систему фінансового контролю і представляють високі ризики. Наразі, за даними FATF, до такого переліку входить 21 країна світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-