Євросоюз створює новий орган з протидії відмиванню грошей

Євросоюз створює новий орган з протидії відмиванню грошей

Укрінформ
Європейський Союз створює новий орган з боротьби проти відмивання грошей – AMLA (EU Anti Money Laundering Authority), який буде покликаний координувати зусилля національних органів країн ЄС у цій сфері та брати на себе супроводження найризикованіших міжнародних фінансових операцій.

Про це у вівторок під час пресконференції у Брюсселі повідомив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, який представив результати роботи під час сьогоднішнього засідання Колегії ЄК, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми пропонуємо створити новий органі ЄС проти відмивання грошей - AMLA. Він має посилити нагляд над зусиллями всіх країн-членів ЄС з боротьби проти відмивання грошей та фінансування тероризму. AMLA не замінюватиме національні органи, але буде координувати їхню діяльність, щоб забезпечити правильне та результативне застосування правил ЄС в кожній країні. AMLA буде прямо залучений до супроводження лише окремих особливо ризикованих фінансових інституцій, які оперують у багатьох країнах ЄС, або у випадку необхідності негайних дій з упередження загроз», - сказав Домбровскіс.

Читайте також: Колишнього голову уряду Португалії судитимуть за відмивання грошей

Він зауважив, що, попри зусилля ЄС та міжнародної спільноти, відмивання грошей залишається великою проблемою. Свідчення тому - нещодавні гучні скандали, які зачепили певні банки у Європі в 2019 році. При тому, що законодавство ЄС проти відмивання грошей наразі є одним із найжорсткіших у світі, воно має слабкі місця, які мають бути закриті.

«ЄС бореться проти відмивання грошей - перша директива з цього приводу була видана 30 років тому. Ми пройшли великий шлях з того часу, але й злочинці стали винахідливішими. Нам потрібно досягти кращої координації між країнами ЄС у боротьбі з транскордонними фінансовими злочинами. Врешті, весь ланцюг є настільки міцним, наскільки міцною є його найслабша ланка, тож злочинці швидко використовують будь-які слабкі місця, які вони можуть знайти», - наголосив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії.

Він зауважив, що створення AMLA є одним з кроків у цьому напрямку. Другим кроком є створення спільного пакету інструкцій, які покликані посилити та скоординувати зобов’язання всіх країн-членів ЄС у боротьбі з відмиванням грошей. Нарешті, третій крок – встановлення спільної для всіх країн ЄС «стелі» на готівкові перекази в обсязі до 10 000 євро – європейські уряди можуть встановлювати менший «поріг» для готівкових операцій, але не допускати перевищення загальноєвропейської межі.

«Фінансові злочини генерують мільярди євро «брудних» грошей кожного року. За оцінкою експертів, близько 1 відсотка ВВП Євросоюзу має зв'язок із підозрілою фінансовою діяльністю. Реальний масштаб відмивання грошей важко оцінити, йдеться про мільйони, які є дуже мобільними й часто «невидимими». Відмивання грошей є злочином само по собі, але воно також пов’язано з іншими формами організованої злочинності, а також із фінансуванням тероризму», - зазначив Домбровскіс.

Читайте також: Дві країни ЄС наклали арешт на російські активи у справі про відмивання коштів

Він окремо наголосив, що вся система ЄС з боротьби проти відмивання грошей терміново потребує технологічного вдосконалення, що є особливо очевидним з огляду на бурхливий розвиток криптовалют, які дедалі ширше використовуються для відмивання грошей та інших кримінальних дій.

«Віднині ми поставимо криптовалютні активи повністю під дію правил ЄС. Всі трансфери із залученням криптовалют мають супроводжуватися деталями щодо того, хто їх посилає, і хто отримує, як це відбувається щодо реальних грошових переказів», - сказав представник Єврокомісії.

Читайте також: Євросоюз змінює правила ввезення готівки

Як повідомлялося, Євросоюз проводить цілеспрямовану політику у боротьбі із відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. В рамках реалізації Плану дій із боротьби з відмиванням грошей Євросоюз постійно оновлює перелік країн, які мають слабку систему фінансового контролю і представляють високі ризики. Наразі, за даними FATF (Група з розробки фінансових засобів боротьби з відмиванням грошей), до такого переліку входить 21 країна світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-