"Спутник V" в обмін на скасування санкцій? Австрія каже "ні"

Укрінформ
Як Австрійська партія свободи закликала до скасування санкцій проти Росії, яка «рятує» вакциною

"Спутник V" для Росії є інструментом зовнішньополітичної експансії. А постачання цієї вакцини від COVID-19 у країни Євросоюзу в Кремлі розглядають як один зі способів добитися скасування санкцій за скоєні злочини і внести розкол у ряди європейських союзників. Прикладом цьому є Австрія, куди російська вакцина ще навіть не прийшла, а де вже лунають заклики щодо скасування санкційного режиму ЄС проти Росії-«рятівниці».

МЕДИЧНИЙ ЧИ ГЕОПОЛІТИЧНИЙ ПРЕПАРАТ?

Геополітична начинка "першої у світі вакцини від коронавірусу" проглядалася із самого початку, і навіть не приховувалася – ще в серпні минулого року, одразу після винайдення "Спутник V", проморолик вакцини демонстрував усім, як охоплену коронавірусом планету Земля рятує російська вакцина. А пізніше сайти російських пропагандистських ресурсів зарясніли заголовками на кшталт: "Россия спасает Венгрию от коронавируса", "От Аргентины до Бразилии – "Спутник V" спасает Латинскую Америку", "Венесуэла благодарит Россию за спасение от коронавируса", “Российская вакцина приступает к новому спасению Европы", “Русские снова всех спасают".

Чи є щось подібне довкола постачання інших вакцин – "Британія рятує світ від коронавірусу", "Від Португалії до Латвії – Pfizer-BioNTech рятує Європу", "Україна дякує Індії за порятунок від коронавірусу"? Навряд чи. Лише пропагандистська машина Кремля цілеспрямовано політизує медичний препарат вітчизняного виробництва. Препарат, ефективність якого залишається сумнівною і який не отримав схвалення ні з боку Всесвітньої організації охорони здоров’я, ні з боку Європейського агентства з лікарських засобів (ЕМА).

З "найбільш ефективною у світі", за твердженнями росіян, вакциною днями, до того ж, стався гучний конфуз: президент Аргентини, який раніше отримав обидві дози "Спутник V", заразився коронавірусом…

Є також сумніви щодо достатності в РФ виробничих потужностей та спроможності виконати вже підписані контракти. Реальні обсяги поставленого за кордон "Спутник V" є невеликими – значно більше інформаційного шуму та політичної пропаганди навколо них.

"Рятуючи планету", керівництво РФ також забуває про своє власне населення – за темпами вакцинації країна перебуває на 64-му місці у світі. В країні кривих дзеркал у пріоритеті не власні громадяни, а "медійні" поставки вакцини за кордон і політичні очікування з цього приводу.

AA
Фото: AA

ЧОМУ НИНІ В АВСТРІЇ СПРИЯТЛИВІ УМОВИ ДЛЯ "СПУТНИКА V"

Однією з країн, яку Росія зараз хоче "врятувати" від коронавірусу, є Австрія. Останні два місяці росіяни активно "обходжують" австрійський уряд, намагаючись протиснути поставки в країну своєї вакцини. І це при тому, що в альпійській республіці наразі першу дозу вакцини отримали вже 17% населення – майже втричі більше, ніж у самій РФ (5,9%).

Як відомо, Австрія разом із рештою країн-членів ЄС зіштовхнулися зі спільною проблемою: зривом законтрактованих поставок від схвалених у ЄС виробників антиковідної вакцини (передусім, AstraZeneca). Згідно з початковими планами (якби поставки йшли за графіком, а уряд замовив предостатні обсяги), у квітні вакцина від COVID-19 мала стати доступною для всього населення країни, а протягом третього кварталу 2021 року щеплення змогли б отримати всі бажаючі австрійці. Федеральний канцлер Себастіан Курц обіцяв населенню "повернення до нормального життя" вже влітку.

Однак сталося не так, як гадалося, – план вакцинації переписали, і з квітня частина Австрії занурилася у новий жорсткий локдаун. І хоча влада надає значну підтримку та компенсації, невдоволення населення антиковідними обмеженнями, у тому числі у вигляді вуличних протестів, зростає. Частина критики спрямовується й на те, що уряд не скористався повністю передбаченими для Австрії в рамках ЄС можливостями із закупівлі вакцин різних виробників: ставку було зроблено на дешевшу та зручнішу в користуванні AstraZeneca, яка, втім, підвела з постачанням.

Окрім "ковідного" фактора, на рейтинг Курца також тиснуть низка політичних скандалів за участі представників його команди. На цьому тлі й з’явився варіант прискорити вакцинацію, що пригальмувала, за допомогою російського "Спутник V". Після низки контактів, 31 березня австрійський канцлер за підсумками зустрічі у Відні з послом РФ заявив, що переговори між Австрією та Росією щодо закупівлі російської вакцини знаходяться на "фінішній прямій" і саме рішення може бути прийнято "вже наступного тижня". Мова йде про постачання 1 млн доз «Спутник V”: 300 тис. доз у квітні, 500 тис. доз в травні і 200 тис. доз на початку червня. 10 квітня канцлер Курц заявив, що «переговори щодо контракту де-факто підійшли до завершення» і це значить, що закупівля для Австрії стала можливою.

Як російська вакцина, у разі купівлі, використовуватиметься в Австрії, чи справді прискорить вакцинацію і чи підуть австрійці робити щеплення препаратом, який не отримав схвалення з боку європейського регулятора – ще те питання. З одного боку, в австрійському уряді вказують на очікування затвердження ЕМА "Спутник V", з іншого – не виключають можливості національної реєстрації вакцини. Щоби останнє стало можливим, російська сторона, відповідно до підписаної угоди про конфіденційність, зобов’язалася передати австрійцям усі пов’язані з препаратом дані. Очевидно, що їх вивчення також не буде швидким процесом.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

ПРОВАЙДЕР ІНТЕРЕСІВ РОСІЇ В АВСТРІЇ – ПІДГОДОВАНА ПАРТІЯ

Але то вже будуть клопоти австрійської сторони. Росія ж досягне одну зі своїх цілей – увіб’є ще один невеличкий політичний клин у загальноєвропейську єдність. В ідеалі ж для Кремля було б виторгувати за поставки вакцини європейцям скасування накладених на країну санкцій ЄС. Ну, бо хіба ж можна так: Росія "рятує", а її в цей час карають? І якщо самій Москві буде незручно про це відкрито говорити, то це зроблять лояльні та підгодовані нею європейські партії й рухи. Власне, це вже сталося в Австрії.

6 квітня "Австрійська партія свободи" (FPÖ), яка має репутацію провайдера російських інтересів у країні, зробила заяву із закликом до негайного скасування санкцій Євросоюзу проти Росії. "Австрія повинна негайно працювати над тим, щоб скасувати санкції ЄС проти Росії. Паралельно Австрія повинна зміцнити свої економічні відносини з Росією, оскільки це може допомогти нашій економіці", – заявив речник FPÖ з економічних питань Ервін Ангерер.

Ця крайньо права партія наразі знаходиться в опозиції (30 із 183 місць у Національній раді), хоча ще пару років тому (з грудня 2017 по травень 2019) була в урядовій коаліції з партією Курца. Саме у той період російсько-австрійські відносини особливо бурхливо розвивалися, президента РФ приймали з офіційним візитом у Відні, але й не тільки – особливо українцям запам’ятався Путін на весіллі у Карін Кнайссль, призначеної від FPÖ очільниці МЗС.

Представники "Австрійської партії свободи", які у тому числі незаконно відвідували окупований Росією Крим, і раніше неодноразово заявляли про необхідність скасування санкцій проти РФ. Обґрунтування для такого кроку раніше мали передусім економічний характер – австрійський бізнес страждає від "непотрібних" санкцій. Цього ж разу до економіки додався ще один фактор: порятунок російською вакциною.

"Не може бути, щоб Росія пропонувала свою допомогу вакциною австрійському населенню, але в той же час і надалі залишаються санкції проти російського населення", – розкритикував представник Партії свободи підхід федерального уряду.

Крім того, депутат від FPÖ заявив, що Австрія має використати шанс укладання контракту з російським виробником вакцини "задля створення розумної основи для економічного та двостороннього співробітництва з Росією і для того, щоб зробити цю країну довгостроковим та надійним європейським партнером".

МЗС АВСТРІЇ: ПЕРЕДУМОВ ДЛЯ СКАСУВАННЯ САНКЦІЙ НЕМАЄ

Але що думають з приводу цієї критики та цього заклику в австрійському уряді? Чи залишається непохитною позиція Австрії з приводу санкцій ЄС проти Росії у відповідь на кризу в Україні? Чи ж вона справді може змінитися з огляду на заплановану купівлю російської вакцини від коронавірусу?

З цими питаннями Укрінформ звернувся до Федерального міністерства з європейських та міжнародних справ Австрії. І відповідь була чіткою: уряд Австрії залишається відданим підтримці санкційного режиму ЄС проти РФ через її агресію проти України і не бачить наразі передумов для його послаблення.

"Як відомо, Австрія з самого початку підтримала санкції ЄС проти Росії як реакцію на незаконну анексію Кримського півострова та дестабілізацію на сході України з боку Росії, і ми, звичайно, будемо робити це й надалі, – заявили в австрійському МЗС. – Оскільки ситуація суттєво не покращилася, передумов для зміни нашої політики немає. Крім того, санкції можуть бути зняті або пом'якшені лише в рамках ЄС, за повної згоди з нашими партнерами з ЄС".

Василь Короткий, Відень

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-