Паспорти вакцинації: у Єврокомісії пояснили, хто не отримає «зелене світло»

Паспорти вакцинації: у Єврокомісії пояснили, хто не отримає «зелене світло»

Укрінформ
Сертифікати вакцинації будуть обов’язковими до визнання в усіх країнах ЄС лише за умови щеплення вакцинами, що визнані безпечними та ефективними з боку Європейського агентства з медикаментів (ЕМА).

Про це у понеділок під час брифінгу для преси заявив речник Єврокомісії з питань правосуддя, рівності та верховенства права Крістіан Віганд (Christian Wigand), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Країни-члени мають видавати «зелені сертифікати» незалежно від типу вакцини проти COVID-19. Це стосується вакцин, що ухвалені (ЕМА), й тих, що країни-члени використовують на національному рівні. Але інші країни-члени, які мають певні обмеження з метою збереження громадського здоров’я, зобов'язані визначати такі сертифікати для уникнення таких обмежень лише за умови щеплення вакцинами, що отримали умовну ринкову авторизацію в ЄС», - зазначив речник.

Він пояснив, що на практиці це означає, що країни-члени можуть на національному рівні ухвалити рішення, чи визнавати достатніми щеплення вакцинами, що не були авторизовані ЕМА. Але таке визнання не буде мати такого ж зобов’язуючого характеру на всій території ЄС, як це передбачено для авторизованих вакцин, щоб уникати додаткових запобіжних заходів, таких як карантин або обов’язкове тестування.

Він нагадав, що зараз, у зв’язку із пандемією, поїздки до ЄС громадян третіх країн є обмеженими. Між тим, такі громадяни, які хочуть здійснити подорож до ЄС, можуть отримати цифровий зелений сертифікат від країни, куди планують подорож. Для цього вони мають надати такій країні всі необхідні дані, включаючи доказ факту вакцинації, і вже національний уряд відповідної країни ЄС прийматиме рішення щодо видання такого документу.

Читайте також: Трюдо каже, що «паспорти вакцинації» сприятимуть дискримінації людей

Ще один варіант стосується надання третім країнам можливості видавати своїм громадянам власні цифрові зелені сертифікати, які будуть сумісними із технічними системами контролю, що застосовуються в країнах ЄС. В таких випадках Єврокомісія має прийняти рішення про адекватність таких документів, що видаються в третій країні. Якщо Єврокомісія визнає таку адекватність, ці сертифікати прийматимуться в усіх країнах ЄС на рівні із сертифікатами європейського зразка. За словами речника, цей, другий варіант, є можливим лише у середньостроковій перспективі.

Читайте також: Зеленський наполягає на розробці «паспортів вакцинації» в Україні

Віганд нагадав, що Єврокомісія прагне завершити роботу над цифровими зеленими сертифікатами, включаючи їх законодавче та технічне оформлення, до червня поточного року, і з цією метою просила Європарламент скористатися скороченою процедурою розгляду правил щодо їх застосування. Така ж робота ведеться на рівні Португальського головування Євросоюзу, в межах якого створено спеціалізовану робочу групу для опрацювання організаційних та практичних питань, що пов’язані із запровадженням європейських цифрових зелених сертифікатів.

Читайте також: Штати розробляють власні паспорти вакцинації - WP

Як вже повідомлялося, вчора Єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєрі Бретон заявив про те, що Євросоюз планує з 15 червня поточного року ввести у дію цифрові сертифікати, які міститимуть інформацію про вакцинацію або набуття імунітету проти коронавірусу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-