У польському Сеймі до ночі розглядали скандальні закони про судочинство

У польському Сеймі до ночі розглядали скандальні закони про судочинство

Укрінформ
Комісія Сейму з юридичних питань до пів на третю (за київським часом) з середи на четвер завершила розгляд президентських законопроектів про Верховний суд та Національну раду судочинства (KRS).

Це відкриває шлях до голосування за ці законопроекти у п'ятницю, 8 грудня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

В результаті тривалої дискусії було ухвалено майже усі поправки до законопроектів авторства правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS) і відкинуто пропозиції опозиційних партій. 

Політики опозиційних партій закликали перервати нічне обговорення законопроектів, а також змінити головуючого на засіданні. Політики правлячої PiS, які мають більшість в комісії, відмовилися це зробити.

Як інформувало агентство, наприкінці липня PiS ініціювала серйозні законодавчі зміни в судочинстві країни, запропонувавши і швидко проголосувавши у Сеймі та Сенаті за три закони - про суди загальної юрисдикції, Верховний суд та Національну раду судочинства. Зміст законів, а також прискорені темпи їх ухвалення викликали протести по всій Польщі та значний міжнародний резонанс. Польська опозиція та значна частина громадськості переконували, що PiS хоче підпорядкувати собі судову гілку влади. Представники влади заперечували ці твердження, заявляючи, що зміни мають на меті покращити функціонування судової системи країни, ліквідувати корупційні схеми та кастову вседозволеність суддів. 

Читайте також: У БПП планують впоратися з бюджетом-2018 ще до ночі

Під тиском протестів президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на два з трьох законів - про Верховний суд та Національну раду судочинства, назвавши їх частково неконституційними. У вересні він подав до Сейму два нових законопроекти про Верховний суд та Національну раду судочинства. Після цього Дуда кілька разів обговорював ці закони з лідером PiS Ярославом Качинським.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-