Зеленський - щодо пропутінських гасел під час акції на польському кордоні: Це антисолідарно

Зеленський - щодо пропутінських гасел під час акції на польському кордоні: Це антисолідарно

Відео
Укрінформ
Україна не може змиритися з появою на кордоні відвертих пропутінських гасел, це антисолідарно.

Про це заявив у терміновому відеозверненні Президент Володимир Зеленський, передає кореспондент Укрінформу. 

«Я думаю, кожен зрозуміє, що Україна не може змиритись із тим, що відбувається на кордоні між нашими державами. І тим паче з тим, що там почали з'являтися відверті пропутінські гасла. Це неправильно. І антисолідарно. І, зокрема, у вчорашньому випадку із нашим зерном, яке висипали з вагона, – це було ще й просто неправдиво. Бо ані грама з того збіжжя не везли в Польщу на продаж, не везли на польський ринок», - сказав Президент.

Він нагадав, що немає жодного погодження на експорт у Польщу зерна з України. «Хоч це для українських виробників очевидно невигідно, але ми дотримуємося цього, бо відносини з Польщею для нас – безумовний пріоритет національної безпеки. Наше партнерство – України та Польщі – це захист національної безпеки – і нашої, і вашої», - зазначив Зеленський.

Він зауважив, що історія з аграрною торгівлею тягнеться багато місяців, і за цей час багато сталося, але очевидно, що в ситуації досі значно більше політики, ніж економіки. 

Президент переконаний, що з цієї ситуації тільки в Москві зараз радіють. 

Він нагадав про солідарність народів, яка свого часу сильно змінила історію Європи. Вона багато в чому збереглася і зараз, але водночас з’явилася надмірна та несправедлива політизація, через яку спільні досягнення можуть почати розсипатися. 

«Саме так розсипатися, як українське збіжжя, яке, на жаль, світ побачив на польських дорогах, грубо викинутим із машин та вагонів. Це зерно, яке з великими труднощами вирощують наші фермери, наші селяни попри всі складнощі безжальної російської агресії. Попри обстріли. Часто – на тих полях, які довелося розміновувати. Попри загрозу спалення ракетними й дроновими ударами елеваторів та підприємств», - зауважив Зеленський. 

Читайте також: Зеленський доручив уряду поїхати на кордон із Польщею і звернувся до Дуди та Туска

Він наголосив, що ціна українського зерна для нас особлива, як і будь-якої іншої продукції, яку виробляє у цей час наша економіка. «Це воєнна економіка. Підприємства, які працюють і дають Україні змогу забезпечувати фронт, а отже, і збереження нашої незалежності – нашої свободи, а отже, і вашої свободи», - сказав глава держави.

Президент наголосив, що Україна завжди памʼятатиме польський вибір, зроблений у відповідь на російське вторгнення, - вибір на користь спільної сили, на користь того, що маємо спільно вигравати битви на Дніпрі, щоб не довелося шукати способів робити нове чудо на Віслі. 

«Мільйони поляків були й залишаються з нами – і серцем, і справою. І я вдячний їм усім. І я вдячний усім зараз, хто не мовчить і підтримує справедливе рішення заради наших спільних інтересів», - підкреслив Зеленський. 

Тому зараз, за його словами, політикам варто активізувати справжній діалог на всіх рівнях і досягти результату на кордоні. 

«Україна цінує відносини з Польщею – усі аспекти наших відносин. Контакти між людьми. Оборонну й політичну співпрацю, яка завжди робить наші народи тільки сильнішими. Взаємодію у Європі. І звичайно, ми цінуємо наші економічні відносини, нашу взаємодію в торгівлі. І ми прагнемо все це зберегти. Україна прагне спільно та справедливо розв'язати ситуацію на кордоні – абсолютно прагматично», - сказав Президент.

Як повідомляв Укрінформ, на кордоні України та Польщі протестувальники - польські фермери обмежують рух вантажного транспорту на дорогах, які ведуть через пункти пропуску «Дорогуськ–Ягодин», «Гребенне–Рава-Руська», «Медика–Шегині», «Зосін–Устилуг», «Долгобичув–Угринів» та «Корчова-Краківець». У пункті пропуску «Ягодин - Дорогуськ» польські фермери повністю заблокували рух вантажівок у двох напрямках, не пропускають навіть швидкопсувні, небезпечні та гуманітарні вантажі.

Читайте також: Ритейлери прогнозують зростання цін на низку товарів через блокування кордону

За час блокування стались кілька інцидентів із висипанням українського зерна та блокуванням пасажирського руху на кордоні.

Президент РП Анджей Дуда, коментуючи блокування польськими фермерами кордону з Україною, заявив, що влада Польщі не може обмежити їхнє право на законний протест. 

20 лютого на протесті польських фермерів на українсько-польському кордоні помітили прапор СРСР і плакат "Путін, розберися з Україною, Брюсселем та нашими правителями". 

Правоохоронці повідомили, що автора плаката затримали. Проти нього можуть відкрити справу через злочин на ґрунті ненависті.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-