Кулеба на Раді міністрів ЄС закликав збільшити військову допомогу Україні

Кулеба на Раді міністрів ЄС закликав збільшити військову допомогу Україні

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС закликав збільшити військову допомогу Україні, ухвалити в грудні рішення щодо початку переговорів про вступ до ЄС, а також прискорити роботу над новим пакетом санкцій проти РФ.

Про це йдеться у повідомленні МЗС України, передає Укрінформ.

“Ми маємо завжди пам’ятати, хто є головною дійовою особою в російсько-українській війні. Чиї дії задають напрям європейської історії. Чий успіх забезпечить перемогу України та всієї Європи. Це український піхотинець. Всі роди військ важливі, але лише коли піхотинець бере чергову посадку або вступає до села, вони вважаються звільненими, і це, зрештою, змінює ситуацію на передовій, потім заголовки ЗМІ, а згодом і політичні рішення”, - заявив міністр.

Дмитро Кулеба нагадав європейським колегам, що українські піхотинці - це звичайні українські чоловіки та жінки, більшість з яких раніше не служили в армії. Це люди різного походження, які зробили вибір стати на захист своєї країни.

Читайте також: Євросоюз на саміті у грудні має погодити широкий пакет підтримки України - МЗС Румунії

“Давайте відсунемо вбік всі нюанси процесу ухвалення політичних рішень та сфокусуємося на головному питанні: що ми маємо дати українському піхотинцю, аби забезпечити його успіх? Відповідь складається з двох компонентів: засоби для виконання роботи та моральний дух”, - наголосив він.

Глава МЗС України висловив вдячність ЄС за надання зброї та боєприпасів, а також кроки, які піднімають моральний дух наших людей, зокрема наших воїнів. Він наголосив, що неможливо переоцінити позитивний вплив нещодавнього рішення Єврокомісії, яка рекомендувала відкрити переговори про вступ України до ЄС.

“Завдяки позитивній рекомендації Єврокомісії українці відчули, що наша боротьба не даремна, що наші зусилля визнані. Ми розраховуємо на одностайну підтримку ваших лідерів у грудні, коли Європейська Рада зустрінеться для схвалення рішення щодо відкриття переговорів про вступ України до ЄС”, - зауважив глава української дипломатії.

Читайте також: ЄС надалі допомагатиме Україні, щоб вона перемогла у війні та досягла миру - МЗС Швеції

Кулеба запевнив, що Україна докладає всіх зусиль задля ухвалення рішення про рамку переговорів та нагадав, що вже у день публікації Єврокомісією звіту, Президент Володимир Зеленський підписав відповідний указ про підготовку до переговорів.

Міністр детально зупинився на пріоритетних військових потребах України. Він закликав збільшити військову підтримку та скоротити час її доставки. Зокрема, йдеться про бойову авіацію, артилерійські системи, РСЗВ, броньовані машини, танки, боєприпаси, засоби РЕБ, радари, дрони, далекобійні ракети та інші позиції.

Глава МЗС окремо наголосив на важливості подальшого посилення протиповітряної та протиракетної оборони ближнього, середнього та дальнього радіусу дії та надання відповідних боєприпасів.

“Ми вдячні за всю надану підтримку. Ми розраховуємо на отримання восьмого траншу в рамках фонду миру та створення спецфонду в межах Європейського фонду миру на 20 мільярдів євро для допомоги Україні. Важливо також прискорити імплементацію спільного плану ЄС з надання 1 мільйона артилерійських боєприпасів”, - зазначив міністр.

Глава МЗС України нагадав свій заклик до створення спільного простору оборонних індустрій держав ЄС і країн-кандидатів на вступ: “Згодом ця співпраця має стати одним зі стовпів Спільної політики безпеки та оборони ЄС”. Він також закликав прискорити ухвалення 12 пакету санкцій ЄС проти Росії.

Як повідомляв Укрінформ, 13 листопада Рада міністрів ЄС із закордонних справ мала обговорити продовження допомоги Україні у боротьбі проти російської агресії, а також розвиток ситуації на Кавказі й на Близькому Сході.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-