Україна, Кавказ і Близький Схід: Рада міністрів ЄС оприлюднила порядок денний наступного засідання

Україна, Кавказ і Близький Схід: Рада міністрів ЄС оприлюднила порядок денний наступного засідання

Укрінформ
Рада міністрів ЄС із закордонних справ, засідання якої відбудеться в Брюсселі 13 листопада, обговорить продовження допомоги Україні у боротьбі проти російської агресії, а також розвиток ситуації на Кавказі й на Близькому Сході.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті Європейської ради.

«Рада ЄС із зовнішніх відносин проходитиме протягом двох днів під головуванням Високого представника із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля. 13 листопада міністри закордонних справ проведуть дискусію щодо російської агресії проти України та останнього розвитку подій навколо Вірменії й Азербайджану. Після цього Рада ЄС обміняється поглядами щодо ситуації в Ізраїлі та в регіоні, зовнішньополітичного виміру економічної безпеки», - йдеться у повідомленні.

Того ж дня європейські міністри проведуть зустріч із колегами з країн Західних Балкан - Албанії, Боснії й Герцеговини, Косова, Північної Македонії, Сербії та Чорногорії.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, напередодні зустрічі один з високопоставлених представників ЄС зауважив, що в обговоренні ситуації в Україні візьме участь міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Стосовно російської агресії ми матимемо зустріч з міністром Кулебою. Він представить ситуацію на місцях та запити українського уряду про напрямки допомоги від ЄС, включаючи майбутні гарантії безпеки та військову допомогу з використанням Європейського фонду миру. У політичній частині міністри проведуть дискусію за підсумками зустрічей радників з безпеки стосовно реалізації Формули миру Президента Зеленського. Ми також обговоримо притягнення до відповідальності, санкції та інших питань, що стосуються російської агресії», - зазначив представник ЄС.

Читайте також: Допомога Україні буде головним питанням наступної Ради міністрів ЄС із питань оборони

Коментуючи ймовірні спроби Угорщини заблокувати процес входження України до Євросоюзу та створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро в бюджеті ЄС на 2024-2027 роки, він зауважив, що не хоче робити передчасні висновки стосовно позиції тієї чи іншої країни, оскільки обговорення вступу України до ЄС знаходиться все ще на самому початку.

«Ми зробили багато. Якби півтора роки тому мені хтось заявив, що ми сьогодні будемо оголошувати про майбутнє членство України, я б сказав, що це є абсолютно неможливим, - країна у війні, країна, яка веде боротьбу проти путінської жорстокості. Але ми зараз саме у цьому пункті. Українці виконали всі речі, про які ми їх просили, аби стати країною-кандидатом: боротьбу з корупцією, зміцнення верховенства права та медіа. Вони заслужили те, що отримали від ЄС сьогодні», - зазначив посадовець.

При цьому він зауважив, що кожна з 27 держав ЄС має свої інтереси, які слід враховувати, що визначає динаміку розгляду питань в рамках Євросоюзу: «Ми не можемо передбачати майбутнього. Єврокомісія представила свої пропозиції щодо початку переговорів з Україною про членство, їх буде розглянуто. На мій погляд, Україна заслуговує на це».

Читайте також: Стефанішина впевнена, що Київ сформує консенсусну більшість в ЄС для початку переговорів про вступ

Представник ЄС визнав, що кожен день зволікання з фінансовою та військовою допомогою для України, що спричинені відмінностями у позиціях країн-членів, є безумовно шкідливим для Євросоюзу.

«Україна веде цю війну в тому числі за нас. Тож ми маємо це усвідомлювати. Знову ж таки, погодження позицій забирає час та зусилля, але ми рухаємося в цьому напрямку», - наголосило посадовець ЄС.

Засідання Ради ЄС із зовнішніх відносин складатиметься з Ради міністрів закордонних справ, яка відбудеться 13 листопада, та зустрічі міністрів оборони, яка у вівторок продовжить обговорення найважливіших тем зовнішньої політики та безпеки Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-