Обсяги продажу землі в Україні європейцям незрозумілі - експерт

Обсяги продажу землі в Україні європейцям незрозумілі - експерт

Укрінформ
Незадоволення європейських фермерів опосередковано викликає старт другого етапу земельної реформи в Україні, який передбачає продаж до 10 тис. га землі в одні руки.

Як передає Укрінформ із посиланням пресслужбу ГС "Всеукраїнська Аграрна Рада", про це сказав заступник голови ВАР Денис Марчук.

“Ми вже створюємо конкуренцію ЄС по агропродукції, хоча в нас є малий та середній бізнес. В Україні розпочався другий етап земельної реформи: з 1 січня 2024 року дозволили реалізацію по 10 тис. га в одні руки. Для європейців це незрозуміло, там таких земельних масивів ніхто не продає", - заявив Марчук.

Він пояснив, що, продаючи великі площі земель, ми сприяємо формуванню великих аграрних компаній, які будуть дуже інтенсивно заходити в єврозону, і тоді для польських, румунських, німецьких, французьких фермерів це буде також значною проблемою.

Читайте також: Польські фермери планують блокувати пункти пропуску на кордоні до квітня

“Фермери в ЄС бастують не тільки в Польщі, що свідчить про проблеми в аграрній галузі Європи. Всередині єврозони йде реформування, в цей час Україна євроінтегрується, що викликає суперечності. По-перше, собівартість продукції рослинництва в ЄС вища через вимоги Green Deal. Європейські фермери прагнуть компенсацій, а субсидії скорочують. Євроінтеграція України в таких умовах ускладнюється”, - зазначив Марчук.

Тому, на його думку, сьогодні важливо відтермінувати рішення щодо збільшення земельних лімітів на кілька років після війни.

"Це потрібно перш за все для того, щоб підтримати малий та середній аграрний бізнес саме в Україні. Багато товаровиробників на війні, багато хто працює у збиток, а ми даємо поштовх для формування великих латифундій, продаючи землю великими масивами”, - підсумував заступник голови ВАР.

Читайте також: Ціни на ринку сільгоспземлі зростуть приблизно на 40% - KSE

З врегулювання суперечок щодо експорту українського зерна, які виникли між Польщею і Україною Європейська комісія проведе сьогодні зустріч Координаційної платформи.

Акції протесту на території Польщі біля кордону з Україною тривають з 9 лютого на автошляхах, які ведуть через пункти пропуску "Дорогуськ–Ягодин" та "Гребенне–Рава-Руська".

Польські фермери 12 лютого обмежили рух автодорогами, які ведуть через пункти пропуску "Зосин–Устилуг" та "Долгобичув–Угринів", і знову заблокували "Шегині".

Вранці 20 лютого польські фермери посилили протести поблизу ПП "Медика-Шегині". Протестувальники перекрили залізницю. А крім того розсипали збіжжя з вантажного вагону на колії.

Як повідомлялось, західні кордони України постійно блокуються внаслідок страйків європейських фермерів проти поставок української агропродукції.

Читайте також: Поляки посилили страйк - рух вантажівок на «Медика-Шегині» повністю заблокований

Як повідомляв Укрінформ, ринок землі в Україні офіційно стартував 1 липня 2021 року. Із 1 січня 2024 року розпочався новий етап земельної реформи. Відтепер юридичні особи отримали право купувати землі сільськогосподарського призначення. Купувати можна лише приватні земельні ділянки загальною площею не більше 10 тис. га. При цьому продаж комунальної та державної землі залишається забороненим.

Середньозважена ціна на сільськогосподарську землю впродовж 2023 року зросла на 8,3%, випередивши річні темпи інфляції в Україні. Таким чином, номінальна капіталізація ринку за підсумками минулого року збільшилась на 89,9 млрд грн, а з моменту відкриття ринку землі – на 179 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-