Ціни на ринку сільгоспземлі зростуть приблизно на 40% - KSE

Ціни на ринку сільгоспземлі зростуть приблизно на 40% - KSE

Прогноз
Укрінформ
Ціни на ринку землі сільськогосподарського призначення в Україні зростуть приблизно на 40% внаслідок відкриття ринку для юридичних осіб.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у "Аналітичному огляді земельного ринку в Україні за 4 квартал та грудень 2023 року" Центру досліджень продовольства та землекористування при Київській школі економіки (KSE Агроцентр).

"Завдяки відкриттю ринку землі для юридичних осіб з 1 січня цього року, у майбутньому очікується зростання вартості землі приблизно на 40%, а отже, і капіталізація ринку земель збільшиться до майже 50 млрд дол. США", - йдеться у тексті огляду.

Зазначається, що за понад два роки з моменту відкриття ринку сільгоспземель в умовах повномасштабної війни Росії проти України вартість землі зросла на 10%.

Торік середньозважена ціна на сільгоспземлю становила 37 тис. грн/га, що на 13% вище від показника 2022 року. У четвертому кварталі минулого року середньозважена ціна на сільськогосподарську землю знизилась на 2% порівняно з попереднім кварталом - із 38,5 тис. грн/га до 37,7 тис. грн/ га.

Однак зниження цін не торкнулось земель з цільовим призначенням «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва», які навпаки - здорожчали з 39,1 тис. грн/га у третьому кварталі до 39,4 тис. грн/га у четвертому кварталі.

Читайте також: В Україні запрацював Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві

Як повідомляв Укрінформ, ринок землі в Україні офіційно стартував 1 липня 2021 року. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю могли тільки фізособи - громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 січня 2024 року в Україні стартував другий етап ринку землі. Відтепер юридичні особи мають право купувати землі сільськогосподарського призначення. Купувати можна лише приватні земельні ділянки загальною площею не більше 10 тис. га "в одні руки".

Фото: Андрій Товстиженко, ZN.UA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-