Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Наскільки реально використати заблоковані резерви РФ на користь України

Наскільки реально використати заблоковані резерви РФ на користь України

Укрінформ
Один із механізмів – випуск боргових інструментів під заставу заблокованих російських активів 

Наразі таких активів є близько 300 млрд доларів у еквіваленті, й більше 200 млрд доларів сконцентровано в міжнародній депозитарній системі «Euroclear», яка перебуває під юрисдикцією Бельгії.

США контролюють невеликий обсяг російських активів, більша їх частина перебуває під контролем ЄС. Механізмів їхнього прямого списання на користь України наразі немає.

Навіть більше, наявна аналітична доповідь ЄЦБ, в якій аналітики європейського центробанку негативно ставляться до таких дій: на їхню думку, це може завдати шкоди євро та фінансовим інструментам, номінованим у євро, зокрема єврооблігаціям Німеччини, Франції та інших країн єврозони.

Значну частину інвестицій у євро здійснюють з боку країн Азії, Африки та Латинської Америки, в багатьох з яких, на думку Заходу, не все добре з демократією, а отже, санкції потенційно можливі.

Раніше кошти центральних банків вважали резервним активом, який не можна чіпати. Саме тому резерви центрального банку Ірану, а це десятки мільярдів доларів, були заблоковані на десятки років, і їх ніхто не передавав ані шахському уряду в екзилі, ані іранській опозиції.

ДЛЯ ЗВЕРНЕННЯ СТЯГНЕННЯ НА СУВЕРЕННІ АКТИВИ МАЄ БУТИ УХВАЛЕНЕ ВІДПОВІДНЕ РІШЕННЯ СУДУ АБО КРАЇНУ МАЮТЬ ВИЗНАТИ ТЕРОРИСТИЧНОЮ

Узагалі вся західна цивілізація розбудована на беззаперечному захисті права власника, яке не може бути заперечене інакше, як тільки через відповідне судове рішення, причому у власника є апріорі презумпція невинуватості. Тобто його вина має бути доведена у суді.

Поки що розглядають декілька варіантів використання заблокованих російських активів:

1. Списання на користь України активів найбільш одіозних політичних осіб та компаній з юрисдикцією в РФ.

2. Використання прибутку від російських активів для допомоги Україні.

3. Передавання Україні податків, сплачених західними компаніями, тим же «Euroclear», з прибутків, отриманих за використання російських активів.

Але всі вказані джерела дають лише декілька мільярдів євро на рік. Цих коштів Україні явно недостатньо.

Саме тому тепер розглядають четвертий варіант – випуск боргових інструментів під заставу заблокованих російських активів.

Механізм такий: відбувається емісія облігацій, кошти від якої передають Україні. Далі облігації мають бути погашені, коштів на це немає, і власники отримують свої гроші у результаті накладання стягнення на предмет застави, тобто через заблоковані російські активи.

Тут надзвичайно важливо, щоб у проспекті емісії було чітко зазначено, що така емісія не входить до складу українського суверенного боргу, і Україна не платитиме за цими боргами навіть тоді, коли суд скасує можливість накладення стягнення на російські активи чи утримувач активів відмовиться їх передавати для погашення боргу.

Бо інакше ми можемо отримати гроші, які швидко витратимо, а потім нам доведеться сплачувати цей борг, на який ми не розраховували. Отже, буквально за день ми можемо опинитися з подвоєним державним боргом.

І ще один дуже важливий момент, про який у нас майже не згадують. Обсяг заблокованих російських активів майже дорівнює зовнішньому боргові РФ, і це переважно борг перед західними інвесторами. За два роки війни зовнішня заборгованість Росії скоротилася з 26% ВВП до 17%.

Зокрема, державний борг становить 40 млрд доларів (на початок війни – 63 млрд доларів).

Борг ЦБ та банків – 93 млрд (на початок війни – 115 млрд доларів).

Борг інших суб'єктів (переважно компаній) – 225 млрд доларів (до війни – 304 млрд доларів).

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ ТЕПЕР ІЗ ЦИМ БОРГОМ

Кошти від погашення боргових зобов'язань надходять у рублях на спеціальний рахунок інвесторів у російських банках. Далі інвесторам пропонували або інвестувати ці кошти в західні цінні папери (цю лавочку швидко прикрили), або відбувався так званий обмін активами.

Тобто певні активи росіян розблоковували на Заході, в обмін на це за спеціальним указом Путіна дозволяли продати визначеному західному інвесторові іноземну валюту (завдяки рублям на спецрахунку) і вивести ці кошти за кордон.

Якщо західні країни накладуть стягнення на російські активи чи переведуть їх у заставу за випуском спеціальних боргових інструментів на користь України, Росія анулює свій борг перед західними інвесторами. Тобто російські банки і підприємства не будуть більше нікому нічого винні, що, звісно, піде їм на користь, адже оздоровить баланси.

Постраждають приватні західні інвестори: венчурні, пенсійні та інвестиційні фонди.

Цю проблему треба враховувати, адже в нас про неї майже не згадують, а вона є головною в цьому контексті.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик

«Об’єднана Україна»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-