В Анкарі відбулися поминальні заходи за жертвами голодоморів в Україні

В Анкарі відбулися поминальні заходи за жертвами голодоморів в Україні

Фото
Укрінформ
Поминальний молебень відбулася в церкві Діви Марії, що знаходиться в Анкарі на території посольства Ватикану в Туреччині. Перед будівлею церкви також представили фотовиставку «Повторення безкарного геноциду проти українців».

Про це повідомляє власкор Укрінформу.

«Сьогодні ми вшановуємо пам’ять тих, хто 90 років тому загинув під час страшної трагедії геноциду. Але ми також вшановуємо пам’ять тих, хто в 20-х, роках 40-х роках страждав від злочинного сталінського режиму та злочинів, які були вчинені шляхом позбавленням людей їжі.

Від цього постраждали десятки тисяч кримських татар, мільйони українців та багато інших національностей, які жили в той час на території України. Сьогодні ми їх всіх пам’ятаємо», - сказав Надзвичайний та Повноважний посол України в Туреччині Василь Боднар.

Читайте також: У Дуди запалили свічку в пам'ять про жертви Голодомору в Україні

Дипломат наголосив на тому, що зло, непокаране 90 років тому, знову повернулося.

«Ми звикли говорити про зброю масового знищення як про ядерну бомбу чи про щось страшне, якусь хімію. А насправді найпершим знаряддям масового знищення є голод. Голод, який позбавляє можливості жити, штучно створений, для того, щоб не дати нації жити далі, позбавити можливості народжувати дітей... Голод 30-40-х років прийшов з Москви. Він був штучно зроблений і спеціально спрямований проти осідлого населення, українців та проти всіх, хто жив на території України, з тим щоб відтворити та змусити жити за правилами Радянського Союзу. Зараз те зло, яке не було покаране 90 років тому, повторилося», - сказав він.

Дипломат наголосив на діях Росії, яка перешкоджає вивезенню продовольства з України, роль Туреччині у роботі «зернового коридору» та подякував країнам, які визнали Голодомор геноцидом.

«Ми також працюємо з турецькою стороною. Вчора кожному з депутатів парламенту в Туреччині було презентовано книжки про страшний голодомор турецькою мовою. Ми сподіваємося, що прийде час і турецька сторона також відповідне прийме рішення», - сказав посол.

Читайте також: У Києві до Дня пам’яті жертв Голодомору зіграв маріупольський оркестр «Ренесанс»

Він наголосив на тому, що від українців приховували правду, не давали її розповідати, знищували, але ми вижили.

«Ми вижили тоді й ми виживемо зараз і переможемо... Сьогодні Україна бореться зі злом, сьогодні Україна стала тим, хто змінює хід історії. Всі вірили, що зло буде повторюватися з наростаючою силою. Ні. Ми стали цьому на перешкоді», - сказав дипломат.

Після поминального молебня, який провів священник Вселенського патріархату, присутні запали свічки, вшанувавши памʼять загиблих внаслідок голодоморів в Україні, штучно організованих сталінським режимом, хвилиною мовчання.

«Нам треба всім разом пам’ятати, що ця свічка - це не просто символ. Це знак поваги та шани пам’яті тих, хто загинув. Але це нагадування для нас, щоб робити все, щоб не допускати тих злочинів, які зараз пробує робити той самий злочинець. Вічна пам’ять, хто загинув в той час, і пам’ятаємо про тих, хто на жаль, втратив життя сьогодні», - сказав Боднар.

Читайте також: За останні два роки Голодомор як геноцид українського народу визнали 17 парламентів - Стефанчук

Посол України в Туреччині нагадав, що в Анкарі свічку пам’яті традиційно запалюють двічі на рік - в день Голодомору й в день депортації кримських татар.

В Анкарі відбулися поминальні заходи за жертвами голодоморів в Україні / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

Як відомо, у суботу, 25 листопада, в Україні вшанували пам'ять жертв Голодоморів.

Цей День пам'яті відзначають щороку у четверту суботу листопада на підставі указів Президента 1998 та 2007 років.

Читайте також: Під час окупації Херсона росіяни викрали з музею картину, присвячену Голодомору

Українці у XX сторіччі пережили три Голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був голод 1932-1933 років – саме його називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-