За останні два роки Голодомор як геноцид українського народу визнали 17 парламентів - Стефанчук

За останні два роки Голодомор як геноцид українського народу визнали 17 парламентів - Стефанчук

Укрінформ
Лише за останні два роки Голодомор визнали геноцидом 17 парламентів, Європейський парламент та ПАРЄ, тоді як за всі попередні роки таких країн було 15.

Про це повідомив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«За всю історію незалежності України 15 країн визнали Голодомор, а за останні два роки завдяки великій праці, яку здійснюють наші дипломати під керуванням Президента України, парламенту, ми добилися того, що до них додалися ще 17 парламентів, а також Європейський парламент і Парламентська Асамблея Ради Європи», - сказав Стефанчук.

Він зауважив, що сьогодні, в день вшанування пам’яті Голодоморів, у засіданні Верховної Ради взяла участь велика кількість спікерів цих парламентів. І кожен із них мав можливість виступити і підтримати Україну, а також своєю присутністю продемонструвати всьому світу солідарність з цими датами. 

Також Стефанчук зазначив, що сьогодні у багатьох країнах Європи не існує традицій і порядку прийняття рішень щодо відповідних резолюцій.

«Але деякі країни роблять неможливе. Зокрема, парламент Ісландії ухвалив таке рішення, попри те що у них також немає такої традиції. Сьогодні був присутній спікер парламенту Фінляндії, і він теж сказав, що у них немає законодавчої можливості прийняти відповідну резолюцію на рівні парламенту. Але він привіз заяву про визнання Голодомору, яку підписали 164 депутатів фінського парламенту із 200», - сказав спікер.

Читайте також: У засіданні Верховної Ради в День пам’яті жертв Голодоморів взяли участь міжнародні партнери 

Стефанчук зауважив, що сьогоднішній чисельний десант спікерів парламентів країн світу чітко засвідчив: ніякої втоми від України, попри всі російські наративи, не існує. Всі народи поруч з нашою країною.

Як повідомлялося, цієї суботи, 25 листопада, в Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів. Цей День пам'яті відзначають щороку в четверту суботу листопада на підставі указів Президента 1998 та 2007 років. У засіданні парламенту 25 листопада взяли участь міжнародні партнери України, які висловили слова підтримки та солідарності з нашим народом.

Фото: Facebook/Ruslan Stefanchuk

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-