У Берліні відкрили виставку дитячих малюнків про війну

У Берліні відкрили виставку дитячих малюнків про війну

Фото, відео
Укрінформ
Малюнки дітей війни, розділені 80 роками, але такі схожі за змістом, представлені на виставці польсько-українського архівного проєкту «Мамо, я не хочу війни!», яка проходить в Інституті Пілецького у Берліні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Виставка представляє малюнки польських дітей, які є свідченням їх переживань під час Другої світової війни та німецької окупації 1939-1945 років, а також сучасні малюнки українських дітей, які опинилися в ситуації, коли росія веде війну проти України.

У Берліні відкрили виставку дитячих малюнків про війну / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Ідея проєкту - показати, що в очах дитини війна завжди виглядає однаково, подібність між історичними та сучасними малюнками вражає.

Читайте також: У Чехії відкрили виставку дитячих малюнків «Мамо, я не хочу війни»

Авторка концепції проєкту, доктор Варшавського університету Дорота Садовська, родина якої постраждала в роки Другої світової війни, зазначила в бесіді з кореспондентом, що раніше люди у світі, яким вона показувала воєнні малюнки маленьких поляків, зроблені в 1946 році (загалом таких в архіві понад 7 тисяч), не хотіли вірити, що таке може бути. Однак після початку війни в Україні ставлення змінилося.

«У мене таке відчуття, що відбувається теж саме: солдати агресора вбивають невинних цивільних – жінок, дітей», - каже Садовська. «Це божевілля, в сучасному світі, через 80 років після завершення Другої світової війни», - зазначає вчена.

За її словами, завдання проєкту полягає в тому, щоби не допустити повторення жахів та привернути увагу до необхідності допомоги Україні.

Читайте також: росія з початку війни депортувала понад 7700 українських дітей - Офіс омбудсмена

Психолог з України Антоніна Богачова зауважила, що діти є найбільш вразливою частиною населення, яка потерпає від бойових дій. «Через ці малюнки можна побачити те, що болить кожній мамі, кожній українці. Дуже важливо побачити світ очима дитини», - підкреслила вона.

Радник-посланник Посольства України в Німеччині Максим Ємельянов, який взяв участь у відкритті виставки, подякував організаторам за ідею проєкту, наголосивши, що гуманітарна та політична допомога Польщі, наближає перемогу України. Він зазначив, що Німеччина і Польща разом прийняли мільйони українських біженців, і є країнами, що прийняли найбільше українських громадян.

Виставка організована посольствами України та Республіки Польща у ФРН, Польським інститутом та Державним архівом РП. Вона є частиною спільного польсько-українського проєкту «1939-45 ПОЛЬЩА/2022 УКРАЇНА» Державного архіву Польщі та українського проєкту «Mom, i see war - Мамо, я бачу війну».

Читайте також: У Токіо відбудеться виставка українських дитячих малюнків

Цей архівний проєкт вперше побачив світ у Варшаві та одночасно у 16 польських містах 19 липня 2022 року. Наразі він крокує світом: виставка вже відбулась або запланована в Австрії, Азербайджані, Болгарії, Боснії та Герцеговині, Індії, Італії, Канаді, Кіпрі, Кореї, Кувейті, Малайзії, Португалії, Словаччині, Чехії. У Німеччині, крім Берліна, виставка також відкрилася у Дюссельдорфі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-