Генконсул назвав провокацією запланований у Стамбулі концерт проросійської піаністки

Генконсул назвав провокацією запланований у Стамбулі концерт проросійської піаністки

Ексклюзив
Укрінформ
Запланований на 24 лютого у Стамбулі концерт піаністки Валентини Лисиці, яка підтримує російську агресію проти України, є вищої міри цинізмом і спланованою провокацією росіян.

Про це заявив у коментарі Укрінформу генконсул України в Стамбулі Роман Недільський.

Концерт цієї піаністки запланований на 24 лютого. У той день, коли весь світ, і Туреччина в тому числі, висловлюватиме Україні та українцям слова підтримки, вшановуватиме пам'ять усіх загиблих внаслідок війни Росії проти України, у Стамбулі виступатиме “плід” російської пропаганди. Це вищої міри цинізм. Ця артистка відкрито підтримує агресію Росії проти України, вона виступала в окупованому Маріуполі, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України”, - підкреслив Недільський.

За його словами, українські дипломати вжили заходів, провели зустрічі, щоб прояснити ситуацію як організаторам концерту, так і місцевому керівництву.

“Переконаний, що проведення цього концерту 24 лютого недоречне в Туреччині, на досить відомій стамбульській сцені, і є чітко спланованою провокацією росіян. Від початку війни багато мистецьких, відомих і впливових, установ Європи та інших країн світу відмовилися від співпраці з російськими співаками, акторами, художниками та іншими представниками мистецтва, які підтримують агресію Росії проти України, продемонструвавши таким чином, що мистецтво та культура не повинні й не можуть бути інструментом у руках російської пропаганди”, - сказав Недільський.

Він також зазначив, що наприкінці березня в Стамбулі одна з установ РФ організовує російсько-турецький бізнес-форум, заявленими цілями якого названо вирішення проблем логістики та фінансових розрахунків, нарощування товарообігу, створення спільних підприємств тощо.

Дипломат нагадав, що у травні та червні минулого року були спроби проведення концертів російських музикантів у Туреччині. Тоді після звернення українських дипломатів до турецької сторони скасували виступи піаністів Дениса Мацуєва та Валентини Лисиці, які відкрито підтримують російську агресію проти України. "Згадане, вважаємо, зміцнило довіру до зусиль турецької сторони сприяти закінченню несправедливої та незаконної військової агресії Росії проти України. Сподіваємося, що і цього року провокації не відбудуться", - сказав генконсул.

Читайте також: У Римі скасували концерт піаніста з РФ, який виступав в окупованому Маріуполі

Як повідомляв Укрінформ, у червні минулого після звернення українських дипломатів до турецької сторони скасували виступ піаністки Валентини Лисиці.

Лисиця народилася у Києві в 1973 році, емігрувала до США 1991 року. Вона стверджує, що її етнічне походження є російським і польським. У 2021 році під час чергового візиту в т.зв. "ДНР" отримала паспорт цієї невизнаної "республіки" від її ватажка Пушиліна.

Вона давала концерти на території так званої "ДНР" та в окупованому Маріуполі, відкрито підтримує Росію у війні.

Фото: Генконсульство України у Стамбулі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-