Фігурантів «сімферопольської справи» вивели із зали суду за кримськотатарську мову

Фігурантів «сімферопольської справи» вивели із зали суду за кримськотатарську мову

Укрінформ
Фігурантів другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Сервета Газієва і Ерфана Османова видалили із залу суду за виступ кримськотатарською мовою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє «Кримська солідарність».

«Суддя Панасенко видалив із залу за кримськотатарську мову спочатку Сервета Газієва, а після – Ерфана Османова. Підзахисні хотіли скористатися своїм законним правом говорити рідною мовою. Їм набагато легше висловлюватися рідною мовою. А суд розцінює це як порушення регламенту. Виявляється, говорити рідною мовою – це порушення регламенту. Напевно, далі порушенням регламенту стане право на захисника за угодою, а потім і кашляти або чхати без дозволу суду буде розцінюватися як порушення регламенту», – сказав адвокат Айдер Азаматов.

Читайте також: Політв'язню Абдуллаєву в російській в'язниці продовжили утримання у ШІЗО

За його словами, суд повернув Газієва і Османова на засідання після перерви.

Нагадаємо, 25 кримськотатарських громадських активістів - Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджіт Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Иззет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умєров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Аким Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раім Айвазов - звинувачуються в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», яку визнано в Росії терористичною, але яка діє без обмеження на рівні національних законодавств в багатьох країнах світу.

Читайте також: Кримський політв'язень Айвазов розповів в ростовському суді про тортури і погрози

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об'єднання «Кримська солідарність». Умєров, Бекіров, Ізетов, Базаров і Айвазов звинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації») до довічного позбавлення волі. Решта - за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь в діяльності терористичної організації») до 20 років позбавлення волі. Всім фігурантам справи також було пред'явлено звинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади») до 10 років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-